DIJETE S KOLODVORA ZOO

Christiane F. i danas heroinska ovisnica!

12.10.2013 u 19:36

Bionic
Reading

'Mein zweites Leben' (iliti: 'Moj drugi život') nedavno je objavljena publicistička knjiga u Njemačkoj, svojevrsni nastavak glasovitog bestselera 'Mi djeca s kolodvora Zoo', u kojem Christiane F. opisuje svoj život nakon što je postala svjetski poznata te pokušava objasniti čitateljima i sebi zašto je još uvijek i kao 51-godišnjakinja ovisnica u heroinu

Prije oko 35 godina, mlada Christiane F. postala je zvijezda skoro pa preko noći. Družila se s Davidom Bowiejem, ljubovala s gitaristom benda Einstuerzende Neubauten Alexanderom Hackeom, družila se na svečanim večerama u intelektualnim salonima sa švicarskim piscem Friedrichom Duerrenmattom, upoznala je Federica Fellinija u Rimu, a na američku premijeru filma o svom životu, koji je producirao slavni filmaš Bernd Eichinger, stigla je kao glavna zvijezda. Sve to zahvaljujući biografskoj knjizi 'Mi djeca s kolodvora Zoo', koja je prodala milijune primjeraka diljem svijeta, ušla u njemačku lektiru i postala omiljeno oružje svih roditelja u otvaranju očiju svoje djece opasnostima droge, napose heroina.

'Mi djeca s kolodvora Zoo' opisivala je kako je mlada tinejdžerica Christiane počela uzimati heroin (prvi put je ovu tešku drogu probala sa 12 godina!) i predala se teškoj ovisnosri, pritom oslikavajući narkomanski milje Berlina sedamdesetih, grada zarobljenog usred DDR-a, umjetničke meke i narkomanskog legla istovremeno. Riječ je o potresnoj i autentičnoj knjizi koja nije skrivala ništa od uobičajenih pojava u narkomanskom miljeu: maloljetna prostitucija, nasilje, prevare, cinkanje policiji, pokušaji odvikavanja koji završavaju pljačkanjem najbližih, odavno izluđenih ovisnošću djeteta.


Sudbina Christiane F. (čije puno prezime glasi Felscherinow) potresla je mnoge i pokrenula jednu cijela društvenu raspravu o zloupotrebi droga, no djevojka u sredini svega toga s vremenom je zaboravljena, iako se njezin život nastavio. Tijekom godina je Christiane F. više puta pokušavala ostaviti heroin i izgraditi stabilan život, što joj je uspijevalo tek na mahove pa se i danas kao 51-godišnjakinja bori s ovisnošću koja ju je učinila svjetski poznatom. 'Mein zweites Leben' u izdanju berlinske naklade Levante opisuje protekla desetljeća izmučenog života Christiane, koja je za Der Spiegel izjavila da 'nema nikakvu posebnu poruku za poslati, nego samo želi opisati kako je doista bilo'.

Christiane je knjigu napisala sa suautoricom Sonjom Vuković te ističe da 'ovisni najviše lažu sami sebi'. Ta 51-godišnjakinja kaže da se 'nije u stanju skinuti s heroina' te da već 20 godina redovito uzima metadone, kao i još 75 tisuća ovisnika u Njemačkoj. Skrbništvo nad sinom Christiane je izgubila kada je imao 12 godina i od tada on živi s udomiteljima, ali se povremeno viđaju. Psihički je vrlo nestabilna te ponekad čuje glasove i bježi iz stana u kojem živi u beskućništvo. No nije bez sredstava te svaki mjesec dobiva oko 2.000 eura od honorara za autorska prava na knjigu 'Mi djeca s kolodvora Zoo' i zbog istoimenog filma iz 1981. koji je režirao Uli Edel.

Od nove knjige Christiane F. ne očekuje veliku zaradu, ali novinarima priznaje kako želi 'priznanje javnosti'. Za što, ni sama ne zna konkretno odgovoriti.

Foršpan za film 'Mi djeca s kolodvora Zoo'