KRIZA NA OTOKU

London našao 'krivca': Ministar financija napustio britansku vladu. Hoće li to spasiti Liz Truss?

14.10.2022 u 14:03

Bionic
Reading

Britanski ministar financija Kwasi Kwarteng, koji je krajem rujna izazvao buru na tržištima objavom plana o smanjenju poreza, ne precizirajući kako ga namjerava financirati, više nije na dužnosti u vladi. Povukao se nakon što ga je premijerka Liz Truss zamolila da to učini. Odmah po objavi ove vijest dodatno je pala vrijednost funte

Ključn saveznik premijerke Liz Truss, koja je navodno i njezin susjed u Greenwichu, napustio je njezin tim samo nekoliko tjedana nakon preuzimanja dužnosti. U kampanji Liz Truss bio je opisan kao njezina srodna politička duša.

>>> Štrajkovi, redukcije i krah funte: Ujedinjeno Kraljevstvo je pogodio val loših vijesti, svaki peti Britanac ima napadaje panike

Kwarteng je drugi britanski kancelar s najkraćim stažem u povijesti. Kraće od njega na dužnosti je bio Iain Macleod, koji je umro od srčanog udara 30 dana nakon što je preuzeo dužnost 1970. godine.

Objavljeno je Kwartengovo pismo Liz Truss, u kojem on navodi razloge odlaska i premijerki želi sve najbolje, te joj obećava daljnju podršku.

Naveo je da se 'gospodarsko okruženje brzo promijenilo' otkako je 23. rujna predstavio svoj mini-proračun, koji uključuje 45 milijardi funti 'teško' smanjenje poreza financirano državnim zaduživanjem.

Kwarteng kaže da je preuzeo posao 'svjestan da je situacija... bila nevjerojatno teška'. I dalje stoji uz najavljene mjere, rekavši da status quo u rješavanju problema kao što su rastuće kamatne stope i cijene energije 'jednostavno nije opcija'.

Od 2019. Ujedinjeno Kraljevstvo imalo je četiri ministra financija, uključujući Nadhima Zahawija koji je sa 63 dana na dužnosti tijekom kratkotrajne rekonstrukcije pod Borisom Johnsonom treći 'najkraći' ministar, kao i Sajid Javid (204 dana) sa četvrtim najkraćim mandatom od Drugog svjetskog rata.

Kwarteng je 23. rujna predstavio mini-proračun koji je obećao smanjenje poreza od 45 milijardi funti, financirano zaduživanjem, nakon čega su uslijedile tržišne turbulencije i intervencija Bank of England.

Podsjetimo, britanska središnja banka Bank of England objavila je u ponedjeljak da će udvostručiti maksimalni iznos dnevnog otkupa državnog duga, najavljujući i nove mjere kako bi stišala previranja na tržištu britanskih državnih obveznica.

  • +6
Kwasi Kwarteng Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Buru na tržištima izazvao je krajem rujna novi ministar financija Kwasi Kwarteng objavom plana o smanjenju poreza, ne precizirajući kako ga namjerava financirati. Kako bi stišala previranja, britanska središnja banka odlučila je do 14. listopada otkupljivati državne obveznice s najkraćim rokom dospijeća do 20 godina u vrijednosti do pet milijardi funti (5,53 milijarde dolara) dnevno.

Bank of England objavila je da će podići maksimalni dnevni iznos na 10 milijardi funti. Do sada kupovali su daleko manje od minimalnog dnevnog limita, ponudivši otkup obveznica u vrijednosti do 40 milijardi funti, a kupivši ih tek u vrijednosti približno pet milijardi funti.