OSVETNIČKI POHOD

Četvero izopćenika privedeno zbog teroriziranja amiških obitelji

10.10.2011 u 15:23

Bionic
Reading

U osvetničkom pohodu skupina amiških izopćenika pribjegla je nesvakidašnjim terorističkim metodama odrezavši dojučerašnjim istomišljenicima brade i brkove, a ženama kosu

Policija okruga Jefferson u američkoj saveznoj državi Ohio privela je jučer Johnnyja Mulleta (38), Lestera Mulleta (26), Levija Millera (53) i pomagača Lestera Millera, pripadnike klana Begholtz, pod sumnjom da su proteklih dana provalili u nekoliko amiških domova te terorizirali njihove vlasnike. Protiv trojice napadača podnesene su optužnice, a policija se o dobi i statusu Lestera Millera nije očitovala.

Napadi su većinom bili usmjereni prema starijim i uglednijim članovima zajednice i vjeruje se da su počinjeni kao osveta za prethodno izopćenje 16 obitelji koje je uslijedilo nakon što je kontroverzni biskup i vođa klana Begholtz 2007. optužen za seksualno napastovanje djece.

Neke od prvih žrtava bili su amiški biskup Myron Miller i njegova supruga Arlene u čiji su dom pripadnici zloglasnog klana provalili prošlog utorka. Biskup Miller pružao je žestok otpor te su napadači nakon nekog vremena ustuknuli zadovoljivši se dijelom odsječene brade. Nažalost, ostale žrtve nisu bile iste sreće. Drugi napadnuti muškarci ostali su bez brada i brkova, a žene obrijane do tjemena.

Iako na prvi pogled ne izgleda tako, ovakav čin napada predstavlja veliko poniženje svakom članu amiške zajednice. Poznati po skromnosti i odricanju, pripadnici zajednice žive po strogim zakonima Biblije što kod muškaraca podrazumijeva puštanje brade nakon stupanja u brak, a žene obvezuje na prestanak rezanja kose. Stoga je posve razumljiv stav nekih članova zajednice da bi radije ostali bez života nego bez brade.

Dok žrtve strahuju od napada i prokazuju privedene kao obične kriminalce, Sam Mullet, inače otac dvojice zlostavljača, tvrdi da je riječ isključivo o vjerskim razmiricama unutar zajednice te policijsku intervenciju smatra posve nepotrebnom.