POPULARNOST U BROJKAMA

Četiri puta više posjetitelja u Titovoj nego u Tuđmanovoj rodnoj kući

20.05.2015 u 17:25

Bionic
Reading

Dva sela u Krapinsko-zagorskoj županiji udaljena dvadesetak kilometara mogla bi postati važna turistička središta. Radi se o Kumrovcu i Velikom Trgovišću, selima iz kojih potječu Josip Broz i Franjo Tuđman, dvojica najznačajnijih hrvatskih političara u dvadesetom stoljeću

Da su lik i djelo ove dvojice bivših predsjednika, uz poznatog vođu Seljačke bune Matiju Gubeca, velik turistički potencijal, shvatio je i zagorski župan Željko Kolar, pa se u intervjuu za Večernji pohvalio time da pridonose rastu turizma.

Dvije trećine od 48 tisuća posjetitelja Kumrovca dolazi u svibnju, mjesecu Titovog rođenja i smrti, a tek se trećina njih rasporedi u ostatku godine. Najveći broj posjetitelja rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika u Velikom Trgovišću također dolazi u svibnju, ali njihov je broj četiri puta manji od posjeta kući Josipa Broza.

Nekadašnji doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito je među turistima koji pohode Zagorje popularniji od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana - ako je suditi po broju posjetitelja koji žele obići rodne kuće dvojice državnika.

Odlučili smo to provjeriti te doznali da, po nekim procjenama, čak četiri puta više gostiju obilazi Titovu kuću i Muzej Staro selo u Kumrovcu od one u Velikom Trgovišću, u kojoj se rodio predsjednik Tuđman. Mjesto u kojem je rođen i odrastao Josip Broz pohodilo je prošle godine gotovo 48 tisuća ljudi.

'Podatak za 2014. glasi da je Kumrovec posjetilo 47.151 gostiju. Radi se o jednodnevnim izletima i Titovu kuću nije zaobišao nitko od njih iako imamo i druge zanimljive ponude', ispričao je za tportal direktor Turističkog ureda u Kumrovcu, Milan Kladnički, naglašavajući kako čak dvije trećine ukupnih posjetitelja u Kumrovec dolazi u svibnju, mjesecu Titovog rođenja i smrti.

Svjestan je Kladnički toga da stara zagorska vjenčanja, seoska domaćinstva ili vila Zelenjak, koji stoje u kumrovečkoj ponudi zanimljivosti, ne donose ni približno novca uredu koji vodi od Muzeja i rodne kuće doživotnog predsjednika bivše Jugoslavije.

'Nije cijela filozofija samo imati kuću, otvoriti vrata i pustiti goste da uđu. Po potrebama posjetitelja, imamo organizirana razgledavanja s vodičima na nekoliko svjetskih jezika: njemačkom, engleskom, ne znam još kojem... čak i ruskom. Cijena posjeta kući i Muzeju je 20 kuna po osobi, a imamo popuste za grupe, obitelji i naravno za djecu', kaže Kladnički.

Svibanj je mjesec u kojem se događa turistički bum i u Velikom Trgovišću. Mjesec je to rođenja prvog hrvatskog predsjednika i njegovu rodnu kuću tada posjećuje najveći broj znatiželjnika, no on, otkako je otvorena prije točno osam godina, nije prešao 15 tisuća ljudi.

'Brojka se kreće od 13 do 15 tisuća gostiju. Najviše ih je 14. svibnja, na rođendan predsjednika Tuđmana. Veći broj dolazi na blagdan Svih svetih, ali dolaze ljudi i običnim danima, posebno u proljeće', ispričao je domaćin i kustos Spomen-kuće u Trgovišću, Antun Prekrat, dodajući kako, osim domaćih gostiju, Tuđmanovu rodnu kuću posjećuju svjetske delegacije i ambasadori.

Kažu nam da se u praksi gotovo nikada ne događa to da gosti naprave ono što je početkom kampanje napravio bivši predsjednik Josipović pa da u jednom danu posjete rodne kuće obojice državnika. Brojke za sada govore u korist Tita.