ŠIRENJE MRŽNJE

Češki prijatelji Srba kazneno prijavili Albright

14.11.2012 u 17:10

Bionic
Reading

Aktivisti češkog udruženja Prijatelji Srba na Kosovu podnijeli su kaznenu prijavu protiv Madeleine Albright, bivše američke državne tajnice, zbog raspirivanja etničke mržnje budući da im je u svađi na potpisivanju svoje knjige u Pragu kazala 'odvratni Srbi'

Albright je u listopadu u knjižari Luxsor u češkom glavnom gradu potpisivala svoju novu knjigu 'Praška zima: osobna priča o ratu i sjećanju'. Prosrpski aktivisti su pred nju umjesto knjige stavili na potpis plakate koji optužuju SAD, NATO i samu Albright za zločine protiv Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i tijekom bombardiranja SR Jugoslavije 1999., a također i plakat o njezinim poslovnim aktivnostima u privatizacijama na Kosovu.

U naguravanju s osiguranjem knjižare, aktivisti su vikali Albright da je 'krvava baba' i 'balkanski ubojica', optuživali je za ratne zločine, a ona je vikala na njih da odu i na kraju rekla 'Vi ste odvratni' i dodala 'Odvratni Srbi'. Vaclav Dvoržak, češki redatelj dokumentarca 'Oteto Kosovo' i prosrpski aktivist koji je bio u knjižari, protiv Albright je policiji podnio kaznenu prijavu zbog vrijeđanja naroda, rase, etničke ili druge grupa osoba.

'Bilo kakvo širenje etničke mržnje iz usta bivše političarke na visokom položaju koja se izrazito angažirala u intervenciji NATO-a u balkanskom sukobu, ocjenjujemo kao izraz cinizma i nepoštovanja svih žrtava', stoji u priopćenju Prijatelja Srba na Kosovu, piše beogradski Blic.rs.