andrej babiš

Češki premijer: Nismo proizvodili novičok, samo smo ga mikrosintetizirali

07.05.2018 u 16:27

Bionic
Reading

Češki premijer Andrej Babiš u ponedjeljak je demantirao izjavu predsjednika Miloša Zemana da je njegova zemlja 'proizvela i ispitala' tvar iz skupine novičoka kojom je u ožujku otrovan bivši ruski špijun u Velikoj Britaniji

'Republika Češka nikada nije proizvodila, razvijala ni skladištila nikakvu tvar iz skupine novičoka', napisao je premijer na Twitteru preuzimajući informacije civilnih i vojnih obavještajnih služba.

I predsjednik Zeman, ljevičar poznat kao simpatizer Rusije, pozvao se u izjavi u četvrtak na izvješće tajnih služba po kojemu je njegova zemlja 'proizvela i ispitala' takvu tvar, 'ali u malim količinama' i 'poslije ga uništila'.

Češka vlada je još u ožujku odbila ruske optužbe u vezi s tim.

Babišev ured je u ponedjeljak objavio priopćenje u kojemu kaže da je Prag 2017. izveo 'mikrosintezu' novičoka u okviru vojnog programa za zaštitu civila i vojnika.

Istaknuo je da se taj postupak ne može smatrati proizvodnjom ili razvojem tog nervnog otrova te dodao da su predsjednikove izjave rezultat 'nesporazuma'.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Novičok A-230 se razlikuje od A-234 kojim je otrovan Sergej Skripal u Velikoj Britaniji', istaknuo je također premijerov ured, opetujući argumente koje su prošlog tjedna iznijeli češki ministri obrane i vanjskih poslova.

>>> Zbog trovanja Skripala pola svijeta se posvađalo s Rusijom, a on se sad oporavlja

Zemanove izjave su dočekane u Moskvi s odobravanjem. Glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova rekla je da je 'Češka odvažno i časno postupila priznajući službeno i otkrivajući te informacije', a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kritizirao 'nesuvislost' britanskog stajališta.

'Ovo je još jedan dokaz da je sve ovo sa Skripalom čista provokacija', rekao je.