ZBUNJUJUĆA IZJAVA

Češka promijenila stajalište o napadu na Gazu

04.01.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg nazvao je u nedjelju greškom subotnju izjavu glasnogovornika češkoga predsjedništva EU-a koji je rekao da je izraelska kopnena ofenziva u pojasu Gaze 'obrambena, a ne ofenzivna' akcija

Takva izjava glasnogovornika češkoga predsjedništva EU-a Jiria Potužnika dala je naslutiti kako je EU razjedinjena po tom pitanju, a ujedno je i izazvala i osudu Palestinaca. 'To je njegova osobna greška. Nažalost, velika greška', rekao je Schwarzenberg tijekom televizijske debate uživo.

On je istaknuo da je jedino važeće stajalište predsjedništva EU-a navedeno u priopćenju, koje je češko ministarstvo vanjskih poslova izdalo u subotu kasno navečer, a u kojem se poziva na obostrani prekid vatre Izraelaca i Palestinaca i omogućavanje slanja humanitarne pomoći u Gazi.

Češka je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Europske unije 1. siječnja. Schwarzenberg će predvoditi EU-ovo izaslanstvo na Bliskome istoku. Nakon posjeta Egiptu u nedjelju, izaslanstvo će također posjetiti Izrael, palestinski teritorij i Jordan.