crowdfunding na djelu

Česi prikupili 1,3 milijuna dolara za modernizirani tenk za Ukrajinu

03.10.2022 u 17:32

Bionic
Reading

Česi su postali prvi državljani neke zemlje koji su putem grupnog financiranja prikupili novce za kupnju moderniziranog tenka T-72 iz sovjetskog doba koji će uskoro biti poslan ukrajinskoj vojsci i pridonijeti obrani zemlje od rusije invazije, rekao je u ponedjeljak dužnosnik ukrajinske vlade.

Zahvaljujući crowdfundingu koji vodi ukrajinsko veleposlanstvo u Pragu, do ponedjeljka je prikupljeno 33 milijuna kruna ili oko 1,31 milijuna dolara. U prikupljanju novca sudjelovalo je 11.288 donatora, objavljeno je na internetskoj stranici kampanje.

"Češka je tako postala prva zemlja u kojoj su obični građani kupili tenk", za obranu Ukrajine, napisao je na Twitteru zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Jevhen Perebinis.

Tenk T-72 AVENGER je moderniziran tako da ima bolje zaštitne sustave kao i moderniju opremu za noćno kretanje i komunikaciju.

Prikupljanje sredstava se nastavlja da bi se osiguralo i streljivo, objavili su organizatori kampanje na internetskoj stranici www.zbraneproukrajinu.cz.

Češka, članica NATO-a i Europske unije, od samog početka napada snažno podupire Ukrajinu.

  • +6
Rat u Ukrajini, 25.9.2022. Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Češka je u Ukrajinu otpremila i višak vojnih zaliha, kao i opremu nabavljenu privatnim kanalima koju su financirale ostale zemlje i ukrajinska vlada. To su stariji tenkovi, višecijevni raketni bacači, topništvo, oklopna borbena vozila pješaštva i sustavi protuzračne obrane.

Ukrajinsko veleposlanstvo je objavilo i da su Česi do kraja rujna donirali 1,3 milijarde kruna (51,72 milijuna dolara) za kupnju oružja u koordinaciji s češkim ministarstvom obrane.

Ukrajina je u više navrata pozvala zemlje koje je podupiru da pomognu tako što će osigurati nabavku modernih borbenih tenkova potrebnih za obranu dijelova zemlje što su ih napale ruske trupe.