obavezno nošenje

Česi će od 1. rujna morati nositi maske, raste im broj zaraženih

17.08.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Češka vlada ponovno će od 1. rujna uvesti obvezno nošenje maski u javnom prijevozu i u mnogim zatvorenim javnim prostorima zbog brzog rasta broja zaraženih, uoči jeseni za koju očekuje da će biti teška.

Češka je u ožujku među prvima u Europi naredila građanima da nose maske na većini javnih mjesta, ali je odredbu postupno ukinula kad se broj zaraženih smanjio potkraj proljeća. No sada ponovno raste.

"Smatramo da je to preventivna mjera s obzirom na to da ćemo vjerojatno imati složenu jesen, posebice nakon 1. rujna kada se povećaju socijalni kontakti", rekao je u ponedjeljak ministar zdravlja Adam Vojtech.

Po novim pravilima, maske će se morati nositi u trgovinama, zajedničkim prostorima u školama i u javnim zgradama, ali ne i na radnim mjestima, restoranima i barovima.

Vlada je također skratila minimalnu karantenu s 14 na 10 dana od kontakta sa zaraženim.

Češka je do sada prijavila oko 20.000 zaraženih i 397 umrlih od novog koronavirusa. Zemlja ima 10,7 milijuna stanovnika.

Trenutačno ima 5816 zaraženih, ali broj oboljelih koji trebaju bolničko liječenje je u padu. U nedjelju ih je u bolnici zbog covida-19 bilo samo 104.