U HAAGU SVJEDOČIO PETAR PAŠIĆ

'Čermak je Knin osposobio za život'

13.10.2009 u 15:46

Bionic
Reading

'General Ivan Čermak pomagao je Povjerenstvu Vlade u normalizaciji u novooslobođenim područjima nakon Oluje', branio je Čermaka u Haagu svjedok Petar Pašić - bivši vladin povjerenik za Knin.

Pašić je na suđenju generalima Čermaku, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, optuženim za zločine počinjene u 'Oluji' u kolovozu 1995., svjedočio četvrti dan.

"Povjerenstvo nije imalo dovoljno ljudskih resursa. Osjetio sam da ne možemo sami premostiti probleme i tražio sam pomoć generala Čermaka. Svesrdno je pomagao, a zahvaljujući njegovom ugledu i utjecaju, Knin je u kratko vrijeme bio osposobljen za život", izjavio je Pašić odgovarajući na pitanja Stevena Kaya, glavnog odvjetnika u Čermakovu braniteljskom timu.

Pašić je objasnio da on nije bio baš poznat, ali da su zahvaljujući Čermakovu ugledu i vezama grad i okolica u kratko vrijeme dobili električnu mrežu, pitku vodu, pučku kuhinju.

"U vrlo kratko vrijeme osposobljeni su vrtić, osnovna i srednja škola, omogućen povratak prognanih koji su boravili po hotelima", objasnio je Pašić.

Prema njegovim riječima, bez Čermakove pomoći Knin i okolica ne bi tako brzo uspostavili električnu mrežu, a da nije stavio u funkciju komunalno poduzeće s ekipom Gradske čistoće iz Zagreba, u gradu bi izbile bolesti.

"Grad se za vrijeme vladavine tzv. krajine nije čistio. Da nije bilo ekipe iz Zagreba koja je danonoćno čistila, situacija bi bila nemoguća jer bi izbile bolesti", rekao je Pašić.

Posvjedočio je da je Čermakovo Zborno mjesto vratilo u Knin i pitku vodu, a bez donacija koje su stigle zahvaljujuću Čermaku, rad pučke kuhinje bio bi upitan.