'RAZGOVORI O IMPLEMENTACIJI'

Cerar: S Plenkovićem neću pregovarati o granici

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2017 09:05
  • Objavljeno 29.06.2017 u 23:11
Miro Cerar i Andrej Plenković

Miro Cerar i Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak navečer, u razgovoru za Slovensku televiziju, da na najavljenom sastanku s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem ne misli pristati na nove pregovore o granici, nego da namjerava govoriti o tome kako 'primijeniti' arbitražnu presudu koju Slovenija prihvaća i drži je 'pravno obvezujućim aktom' za obje strane u sporu.

Ona je obvezujuća, rekao je slovenski premijer, bez obzira na to što Hrvatska arbitražni proces smatra nepovratno kompromitiranim i predlaže razgovore o bilateralnom problemu u novom okviru, te bez obzira na ovakve ili onakve reakcije u europskim prijestolnicama.

'Želimo pregovarati, ali ne o novom sporazumu nego o tome kako implementirati arbitražnu presudu, bit će to dijalog o izvršenju današnje presude', kazao je Cerar vezano uz najavljeni prvi posjet premijera Plenkovića Ljubljani. 

Cerar je potvrdio da je u četvrtak, isti dan kada je donošena arbitražna presuda o graničnom prijeporu dviju država, razgovarao telefonom s Plenkovićem, s kojim se je dogovorio za sastanak u Ljubljani 12. srpnja.

Slovenski premijer je pojasnio da Slovenija neke aspekte današnje odluke arbitara treba još prostudirati, ali da će presudu poštovati i nastojati je primijeniti. Cerar je kazao kako ne očekuje da će Hrvatska odmah promijeniti svoje stajalište o arbitražnoj presudi, ali da ne vjeruje da na njemu može dugo ustrajati i inzistirati jer kao članica EU-a i NATO saveza mora poštovati međunarodno pravo te pristati na izvršenje odluke međunarodne arbitraže kao obvezujućeg akta.

  • +31
  • +28

Piranski zaljev i Sv. Gera

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Arbitražna presuda je važeća i izvršna za obje strane, nevezano uz to hoće li se ili ne o tome izjasniti neke europske države ili Europska komisija, kazao je Cerar.

Ipak, naveo je kako bi želio da se o obvezujućoj prirodi presude  jasno izjasne Europska komisija i druge europske ustanove, onako kako se to napravilo prilikom uvođenja sankcija Rusiji zbog njenog kršenja međunarodnog prava u ukrajinskoj krizi ili u reakciji na presudu međunarodne arbitraže u sporu  između Kine i Filipina.

Pahor: Pokazalo se da je arbitraža najbolje rješenje

Slovenski predsjednik Borut Pahor izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odlukom arbitražnog suda u Den Haagu.

'Arbitraža se je pokazala kao za nas najbolje rješenje', kazao je Pahor novinarima dodavši da ne vidi bolje alternative od arbitražne presude koju tek treba implementirati.

Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Nakon dugogodišnjih neuspješnih pokušaja traženja rješenja za granični prijepor pokazalo se da je arbitraža najbolje rješenje, a nikakvi drugi pristupi i sudišta ne bi našli nikakvo drugo, bitno bolje alternativno rješenje, istaknuo je slovenski predsjednik.

To što je Hrvatska rekla da je iz arbitražnog procesa istupila i da na nju nema pravnih implikacija ne znači da ona nema obvezu da donesenu presudu i primijeni, kazao je Pahor, koji je arbitražni sporazum kao tadašnji predsjednik slovenske vlade potpisao 2009. godine, zajedno s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Pahor je novinarima potvrdio da će, unatoč napetosti koja se osjećala zbog današnje objave arbitražne presude, otputovati na Dubrovnik summit, što do danas nije bilo sasvim izvjesno.

Završnim sastancima Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) Hrvatska u petak u Dubrovniku završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji, koje je vodila s naglaskom na suradnju u energetici i rješavanju civilnih kriznih situacija.

Hrvatska je jednogodišnje predsjedanje SEECP-om 1. srpnja 2016. preuzela od Bugarske, a završava ga u Dubrovniku formalnim sastankom ministara vanjskih poslova SEECP-a i summitom šefova vlada i država. Iduće jednogodišnje predsjedanje preuzima Slovenija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!