A MALTRETIRAJU CIJELO MJESTO

Centar za socijalnu skrb ignorira problem malih kriminalaca

28.12.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Iako u varaždinskom Centru za socijalnu skrb tvrde da 'nemaju saznanja' o nasilništvu maloljetnika u općini Gornji Kneginec, koji zlostavljaju djecu i građane, činjenice ne govore tome u prilog, sudeći prema informacijama iz PU varaždinske

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin, kako doznajemo od glasnogovornice PU varaždinske Marine Kolarić, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom mlađih maloljetnika u dobi od 14 i 15 godina koje se sumnjiči da su, zajedno sa dvoje djece u dobi od 13 godina, još 7. studenoga oko 14.30 sati ispred Osnovne škole Gornji Kneginec pričekali 14-godišnjeg maloljetnika te ga izudarali rukama i nogama po glavi i tijelu. Sve to mobitelom je snimao 21-godišnjak.

Istoga maloljetnika nasilnici su pričekali i dva dana kasnije, odnosno 9. studenoga, te ga oko 12.30 sati ponovno fizički napali, izudaravši ga rukama i nogama po glavi i tijelu. To je također snimljeno mobitelom, ali nepoznatog vlasnika.


Idućeg dana, 10. studenoga, napadnuti je maloljetnik u pratnji oca zatražio liječničku pomoć tijekom koje su utvrđene opsežne ogrebotine i lakše kontuzije na cijelom gornjem dijelu prsnog koša i leđa, kao i na nadlaktici i nadlanici desne ruke.

S tim u vezi policija je 28. studenoga zamjeniku općinskog državnog odvjetnika za mladež u Varaždinu dostavila posebno izvješće, kao dopunu kaznene prijave oštećene osobe, prema mlađim maloljetnicima starosti 14 i 15 godina, i to za kazneno djelo nasilničkog ponašanja. Uz to dostavljena je i video snimka oba nasilnička ispada.

'Istog dana, pismenim je putem obaviješten Centar za socijalnu skrb Varaždin o podnošenju prijavnog materijala prema maloljetnim osobama, kako bi oni nastavili s poduzimanjem mjera iz svoje nadležnosti', ističe glasnogovornica PU varaždinske.

Od Centra za socijalnu skrb Varaždin policija je 3. prosinca zaprimila obavijest o postupanju temeljem obavijesti o počinjenju kaznenog djela.

'Iz njihovog izvješća proizlazi da je stručni tim Doma za odgoj djece i mladeži u Zagrebu smatrao najprihvatljivijim za prijavljenog 15-godišnjaka da se podvrgne tretmanu smještaja u odgovarajuću ustanovu', pojašnjava glasnogovornica PU varaždinske.

Prema podacima kojima raspolaže PU varaždinska, kako dodaje glasnogovornica Kolarić, utvrđeno je da su dvojica prijavljenih nasilnika unatrag dvije godine u istom sastavu ili zajedno sa već spomenutim 21-godišnjakom, odnosno s drugom djecom i maloljetnim osobama, počinitelji više kaznenih djela krađa i teških krađa. Tako su, primjerice, provaljivali u kioske, vikend kuće i osnovnu školu iz kojih su otuđili moped, odjevne predmete, cigarete, sokove, duhan, ručne satove i slično.

'Prilikom završetka svakog policijskog postupanja i podnošenja prijavnog materijala nadležnom državnom odvjetništvu za mladež, obavještavan je i Centar za socijalnu skrb u Varaždinu, radi, kako je već navedeno, poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti', naglašava Kolarić.

Za komentar navoda iz PU varaždinske zamolili smo varaždinski Centar za socijalnu skrb, ali odgovor nismo primili.