mario gazić

Čelnik strukovne komore: U hrvatskim bolnicama nedostaje 4000 medicinskih sestara

12.05.2022 u 09:25

Bionic
Reading

Međunarodni dan sestrinstva tradicionalno se obilježava 12. svibnja, a danas se diljem Hrvatske održava pod sloganom "Snaga je u zajedništvu" i s porukom da investiranje u sestrinsku profesiju znači jačanje zdravstvenog sustava u cjelini

Obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva ujedno je prilika i poziv vladama i zdravstvenim sustavima da dodatno investiraju u obrazovanje, zapošljavanje te primjerene plaće medicisnskih sestara i tehničara, poručuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kako se doznaje od predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara Marija Gazića, u hrvatskom zdravstvenom sustavu danas je zaposleno 38.500 medicinskih sestara i tehničara, što ih čini najbrojnijom profesijom u sustavu. Hrvatska je, kao i cijela Europa, suočena s kroničnim manjkom toga kadra, tako da nam samo u bolničkom sustavu, po posljednjim analizama, nedostaje 4000 sestara.

Gazić ističe odličan dijalog s Ministarstvom zdravstva s kojim pokušavaju pronaći rješenja kako se u budućnosti taj problem ne bi još povećao. Na tom tragu povećane su upisne kvote u srednje medicinske škole i na studij sestrinstva. Iako je na snazi zabrana novog zapošljavanja u javnim ustanovama koje se financiraju iz državnog proračuna, kaže Gazić, zabrana se ne odnosi na zdravstvenu djelatnost, a resorno ministarstvo promptno odobrava zapošljavanja medicinskih sestara svuda gdje se pokaže potreba.

Slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana - Snaga je u zajedništvu. "Želimo pokazati kako smo zahvaljujući zajedništvu u protekle dvije godine uspjeli iznijeti epidemiju na svojim leđima i pokazali da zajedno možemo napraviti i ono što je izgledalo nemoguće", poručio je Gazić. Na Međunarodni dan sestrinstva u Zagrebu je organizirana javno-zdravstvena akcija na Trgu bana Jelačića od 9 do 13 sati, gdje će Hrvatska komora medicinskih sestara, sindikat i sve udruge u sestrinstvu predstaviti sebe i svoj rad.

Bit će organizirano mjerenje tlaka, šećera u krvi, izračunavanje indeksa tjelesne mase, te predstavljene sve javnozdravstvene akcije s naglaskom na program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.