Jaroslaw Kaczynski

Čelnik poljske vladajuće stranke: Reforma pravosuđa se mora nastaviti

26.02.2020 u 11:33

Bionic
Reading

Poljska mora nastaviti s reformom pravosuđa kako bi ponovo zadobila povjerenje javnosti, kazao je u srijedu Jaroslaw Kaczynski, čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS)

Reforme koje je ta stranka provela od dolaska na vlast 2015. izazvale su negodovanje Europske unije koja se pribojava da potezi konzervativne vlade potkopavaju neovisnost pravosuđa te da je pravosuđe podređeno izvršnoj vlasti.

'Nitko u Poljskoj ne narušava neovisnost sudstva. PiS će ponovo uspostaviti temeljnu vladavinu prava', kazao je Kaczynski.

Prema njegovim riječima, Poljska se trenutno suočava s 'pobunom velike skupine sudaca' koji žele zadržati svoje privilegije i izbjeći svaku odgovornost.

'Značajan broj sudaca se ne pridržava zakona (...) što predstavlja prepreku razvoju Poljske. Stoga se reforma pravosudnog sustava mora nastaviti', poručio je.

Također je istaknuo da predsjednik Andrzej Duda mora biti ponovo izabran kako bi se zajamčio nastavak reforme.

'Poraz na izborima u svibnju bi onemogućio provedbu odvažnih promjena', kazao je najutjecajniji poljski političar koji nije propustio kritizirati rad Europskog suda pravde (ECJ).

Taj sud, kako je ocijenio, 'podržava oporbu' i ponaša se kao da je 'stranka u političkoj utakmici'.

ECJ je već blokirao jednu od reformskih mjera PiS-a te trenutno preispituje novi sustav disciplinskih mjera za suce.