NEVEN MIMICA:

'Čekaju nas Schengen i gospodarske reforme'

26.03.2013 u 16:08

Bionic
Reading

'Reformirali smo institucije, reformirali smo društvo i to je najveća ljepota i snaga svakog proširenja Europske unije', rekao je u razgovoru za Media servis potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica nakon što je Štefan Fuele predstavio zaključni izvještaj o monitoringu Hrvatske. Mimica je naglasio da ovo nije kraj, predstoji nam još puno posla i do 1. srpnja i nakon toga

'U Vladi olakšanje, sreća i ponos. Napokon je obavljen sav posao, izvještaj je pozitivan', kaže potpredsjednik Vlade Mimica ne skrivajući oduševljenje što se na tih 15 stranica izvješća Europske komisije konačno mogla pronaći rečenica koju je Hrvatska čekala godinama.

'Konačno ona najvažnija rečenica: Hrvatska je spremna za članstvo u Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine.' No to nije kraj, svjestan je Mimica. Čeka nas još prilagođavanje pravilima Schengena, zajednički napori u borbi protiv korupcije – što će Europska unija posebno nadzirati, te gospodarske reforme.

'To je tzv. europski semestar u kojem sudjeluju sve zemlje članice. To je interakcija s Europskom komsijom u kojoj ona ocjenjuje nacionalne reformske programe koje svaka zamlja svakih 6 mjeseci predaje Komisiji. To uključuje i fiskalne, odnosno proračunske projekcije', objašnjava Mimica.

Naše proračunske projekcije kažu da nam je deficit nešto veći od 3 posto zbog čega se automatski uključuje proračunski nadzor Komisije, a novac iz fondova može biti blokiran. Od 2014. godine imat ćemo skoro milijardu i pol eura na raspolaganju. S proračunskim deficitom smo točno na granici, pa se s time ne valja igrati.

'Nećemo imati taj novac, neće nas nigdje čekati. Morat ćemo imati projekte, vrlo obrazložene, uvjerljive, isplative i održive koji su osnova da se povuku ta sredstva. Taj je novac najizgledniji za poticanje razvoja i promjene modela gospodarskog rasta, dakle okretanje prema investicijama, a ne potrošnji kao do sada', pojasnio je Mimica.

1. srpnja, kaže Mimica, neće se dogoditi ništa spektakularno. To se već dogodilo.

'Proces pristupanja Europskoj uniji znači promjene društva iznutra, i društva i gospodarstva i institucija i zakonodavstva pa i ljudi i njihovog načina razmišljanja. I to je ona prava ljepota, prava snaga procesa proširenja', objašnjava potpredsjednik Vlade.

Susjedima u regiji poručuje: ne posustajte s reformama, koliko god to bilo teško.

'Često se događalo i do sada da reformatori ili političari koji ulaze u ovakve reforme nailaze na probleme koji ih na kraju dovode ili do gubitka izbora ili ih vode u zatvor. Bilo je puno takvih primjera u regiji'.

Mimici osobno od 1. srpnja trebalo bi se dosta toga promijeniti, odlazi u Bruxelles gdje će preuzeti dužnost prvog hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji. Trebao bi preuzeti resor zaštite potrošača. O tome, međutim, još ne želi govoriti.

'Ta priča o prvom europskom povjereniku nije definirana i nije završena. Hrvatska će imati povjerenika u Europskoj komisiji, o tome postoji procedura koja nije još pokrenuta. Pokrenut će se vjerojatno formalno nakon izbora za Europski parlament, krajem travnja ove godine. Volio bih tek tada razgovarati o toj temi', zaključuje Mimica.