izvanredno stanje

Čekaju na kolonoskopiju mjesecima, a 39 ih možda ima rak debelog crijeva

20.09.2019 u 22:38

Bionic
Reading

Pacijenti iz Dubrovačko-neretvanske županije, čiji su nalazi pokazali rizik od raka debelog crijeva, njih 39, na pregled čekaju gotovo pet mjeseci. Testirali su se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a na pregled se ne mogu naručiti jer nema liječnika u dubrovačkoj bolnici

Dva liječnika s gastroenterologije u dubrovačkoj bolnici u 2018. godini sami su obavili čak 723 gastroskopije i 1021 kolonoskopiju. Ravnatelj Marijo Bektić ističe da je ovo za dubrovačku bolnicu izvanredno stanje, javlja Dnevnik.hr.

'OB Dubrovnik ima tek dva djelatnika gastroeneterologa, od kojih obojica imaju i veći broj dežurstava. Rade hitnu službu, ambulantu i ostalo, tako da u ovim uvjetima i uz kvar aparata koji smo imali prije nekoliko mjeseci, se napravilo najviše što se moglo. Svi ovi spomenuti pacijenti će biti obrađeni između 1. listopada i 1.studenoga', kazao je za Dnevnik.hr.

Liječnici obiteljske prakse dobili su obavijest da pacijentima kažu kako termina nema. Poručuju kako su zbog nedostatka liječnika pacijentima ugroženi životi.

'Osobe koje imaju pozitivne nalaze testova stolice na oku nevidljivu krv, u sklopu nacionalnog programa ne mogu doći do termina za kolonoskopiju', rekla je Marija Mašanović iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje novinarke koliko se može čekati Mašanović je odgovorila: 'Nekih mjesec i pol dana maksimalno.'

  • +12
Nedavni prosvjed zdravstvenih djelatnika ispred Ministarstva zdravstva Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Iz Ministarstva zdravstva poručuju da je obveza svake bolnice u kojoj se provode nacionalni preventivni programi, uključivši OB Dubrovnik, da sudjeluje u provedbi istih u propisanim rokovima, za što je posebno plaćena. Na pregled čeka 39 ljudi.