šef hzjz-a

Capak: Ako se u nekom klubu utvrdi zaraza, svi zaposlenici morat će se testirati

12.08.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak kazao je da je za današnji dan prosječna dob novozaraženih 34 godine. Naveo je da je njihova klinička slika je blaga i da ih je većina dobro

'Ima tu i starijih osoba, ali kod većine njih je klinička slika dobra", rekao je Capak u Dnevniku N1 televizije.

Upitan kako održavati mjere u noćnim klubovima kazao je da su preporučili distancu i dezinfekciju.

'Naravno da mladi odlaze u klobe da bi se družili. Zbog toga ih to želimo omogućiti, ali naravno da to sve mora biti novo normalno. Zato smo i dopunili mjeru na način da se na plesnim podijima postave stolovi. Naravno da to nije lako, to je nova normala koje se moramo držati dok je virus tu', ističe Capak i dodaj da ako se u nekom klubu utvrdi izvor zaraze da će se taj će se klub zatvoriti dok se ne provedu protuepidemijske mjere (dezinfekcija prostora) i dok se svi zaposlenici ne testiraju na COVID-19.

Na pitanje jesu li zabilježili prijenos zaraze na članove obitelji nakon povratka s odmora kaže: "Nemamo za sad takvih dojava, naravno da je moguće kada se netko vrati u obitelj, a bio je na rizičnom događaju ili noćnom klubu postoji mogućnost da prenese bolest na ukućane, i moguće je da se bolest prenese na starije osobe i zbog toga ovaj apel epidemologa da se suzdrže od takvih susreta i neko vrijem budu u samoizoalaciji, naročito ako su bili na rizičnom događaju ili mjestu."

Oko (ne)pridržavanja uputa HZJZ-a u noćnim klubovima kaže da su pripremili mjere koje uključuju distancu, osobnu higijenu, maske.

"Naravno da ljudi odlaze u noćne klubove da bi se družili, moraju se negdje sastati i moraju se družiti i to je razumljivo i zbog toga im i želimo to omogućiti, ali naravno da to sve treba biti novo normalno. Zato smo propisali mjere držanja distance i pojačane preporuke vezane uz plesne podije da se na njih postave stolovi oko kojih će se mladi okupljati i plesati, ali da barem među stolovima bude razmak. Naravno da to sve skupa nije lako, ali to je nova normala koje se moramo držati dok je virus tu."

Pojasnio je da će uz inspektore Civilne zaštite na teren i inspektori Državnog inspektorata.

"Danas smo donijeli jedno pojašnjenje članaka 69 i 70 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti gdje ćemo ako se u ugostiteljskom objektu utvrdi izvor zaraze u tom slučaju će se takav klub zatvoriti dok se ne provede dezinfekcija i dok se svi zaposlenici ne testiraju na covid-19, postoji mogućnost u zakonu za određen objekte i sada smo dali dodatno pojašnjenje pa će se priključiti sanitarni inspektori koji imaju izvršnu moć zatvoriti objekt."

Govoreći o ruskom cjepivu kazao je da postoje brojni međunarodni propisi.

'Mi slijedimo propise EU-a, koji su jedni od najrestriktivnijih. Kad bi to stvarno bilo tako da mi nakon prvih kliničkih ispitivanja možemo utvrditi da je cjepivo sigurno za primjenu, mi bi već imali nekoliko cjepivo. Da bi cjepivo bilo sigurno za populaciju, mora proći nekoliko krugova kliničkih ispitivanja', rekao je Capak o cjepivu koje je registrirala Rusija.