covid-19

Capak: Ako se trend porasta zaraženih nastavi, predložit ćemo pooštravanje mjera

18.06.2020 u 18:23

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak komentirao je pojavu novih slučajeva koronavirusa u Republici Hrvatskoj

Naime, od prošlog vikenda potvrđeno je preko 20 novoboljelih osoba, od čega njih 11 u posljednja 24 sata.

Upitan kako bi se građani trebali ponašati, rekao je: "Uvijek ističemo da je virus još među nama. Preporučujemo higijenu ruku, dzinfekciju prostora i držanje fizičkog razmaka. To su tri osnovne stvari. Ključno je držanje fizičkog razmaka. Jedanaest slučajeva nije dramatično. Nije bilo za očekivati da se infekcija neće prenijeti, svi imaju izvor u nama susjednim zemljama, iako je bilo i lokalne transmisije. Osnovni izvor zaraze je u inozemstvu."

"Ne preporuča se da oni koji imaju simptome dolaze u Hrvatsku. Preporučaju im se određene mjere kad putuju u Hrvatsku. Ovo su naši građani koji su putovali i donijeli infekciju", dodao je Capak u Dnevniku N1 televizije

O mogućem ponovnom zatvaranju granica, Capak je kazao da nikada nismo potpuno zatvorili granice.

'Uvijek je bilo izuzetaka, ali smo malo liberalizirali. Ovdje se radi o trećim zemljama gdje mi možemo modificirati određene mjere. Ako se trend porasta novozaraženih nastavi, na stol će doći prijedlog pooštravanja mjera', poručuje Capak.

  • +18
Krunoslav Capak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Naveo je kako su napravili studiju 1100 ispitanika - presjek Republike Hrvatske i različitih krajeva u kojoj su dobili rezultate od manje od dva posto oboljevih.

"Malo je građana došlo u kontakt. Napravili smo i dvije subpopulacije, građevinski stručnjaka testirano je nešto više od 130, a testirali smo i naše zaposlenike. Testirat ćemo sve olimpijce i vrhunske sportaše, bit će manje od 200 ispitanika", rekao je Capak.

Naveo je da ne može odgovoriti na pitanje koliko bi trebalo biti novoboljelih da se odgode izbori.

'Ovih 11 nije povod da se razgovara o novoj strategiji borbe protiv koronavirusa', zaključio je Capak.