STANKE U SABORU

Bauk o predsjednici u Argentini: Možda je bolje da ne odlazi nigdje

14.03.2018 u 10:03

Bionic
Reading

Turneja predsjednice u Južnoj Americi, aktualno-politička situacija, ali i demokracija u Hrvatskoj samo je dio tema o kojima su u srijedu ujutro željeli govoriti u Saboru

Stanku na temu 'prostora širenja slobode u Južnoj Americi krajem 40-ih godina prošlog stoljeća' zatražio je SDP-ov Arsen Bauk. O poplavam i klizištima željela je govoriti GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš, dok je o demokraciji u Hrvatskoj stanku zatražio Branimir Bunjac iz Živog zida.

Na temu aktualno-političke situacije stanku je zatražio Mostov Miro Bulj, a o medijima je želio govoriti Željko Glasnović.

'Kolegice i kolege i druge rodne osobe i transrodne', pozdravio je na početku svoje stanke Glasnović, osvrnuvši se tako na Istanbulsku konvenciju i problematiziranje rodne ideologije.

GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš podsjetila je kako je prošli tjedan govorila o opasnosti poplava i klizišta. 'Klizišta nastaju tamo gdje je čovjek nešto radio i omogućio da u slojeve zemlje dođe voda', kazala je Mrak-Taritaš.

Spomenula se i Hrvatske Kostajnice gdje je klizište urušilo šest kuća. 'Mora se aktivirati struka, mora se reagirati odmah. Tamo na klizištu nema gradnje nema kuća, nema saniranja kuća nego samo saniranja klizišta', kazala je GLAS-ova zastupnica i apelirala Vladu da ne dozvoli da se na to klizište ljudi vrate živjeti nego im osigurati stambeno rješenje negdje drugdje.

Zbog vođenja države Mostov Božo Petrov kritizirao je vladajuće. 'Zbog ovakvog vođenja države dobili smo sljedeće - EK nas je ocijenila najnegativnije što je mogla, BDP usporava, industrijska proizvodnja pada, država  nam se demografski topi kao santa leda. Kad ste zadnji put na HDZ-ovom klubu zastupnika o ovome pričali četiri sata? Sanjam dan kad će premijer doći i reći svojim zastupnicima - ako se ne popravi situacija ako ne napravimo reformu pravosuđa, idemo na izbore i pola vas neće biti na listama. U 'pokretu ostanka' nema ustaša i partizana i nema ideoloških ratova. Zbog borbi za fotelje izgubili ste pojam bitnoga. Hrvatski čovjek ne živi od ustaša i aprizana i ideologija, od toga živite samo vi', poručio je Petrov HDZ-ovcima.

  • +23
Sjednica Sabora nastavljena raspravom o dobrovoljnim mirovinskim fondovima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda', rečenica je koju je u Argentini izgovorila predsjednica kolinda Grabar-Kitarović, a koja je SDP-ovog Arsena Bauka ponukala da zatraži stanku.

'Da je to izjavila Merkel u Argentini u Njemačkoj bi vladala rasprava hoće li je u povratku smjestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu. Kada to izgovori hrvatska predsjednica onda je reakcija u Hrvatskoj - ima je ali ne nešto manja. Svjedočenje prostora slobode i domoljublja imali su u Argentini i Ante Pavelić, Dinko Šakić i Ivo Rojnica i mnogi drugi iz ustaške emigracije', kazao je Bauk i poručio kako predsjednica mora dobro obasniti ovu svoju izjavu.

No, podsjetio je Bauk i na primanje u Argentini gdje su argentinski Hrvati zatražili brisanje Tita i ZAVNOH-a iz hrvatskog Ustava, o čemu je tportal pisao. 'Predsjednica kad ide u Pazin hvali se nonom i nonetom u partizanima, kada ide u Argentinu onda su ovi koji su pobjegli domoljubi, kad ode u Lisinski na sjednicu SNV-a, onda je njihova predsjednica, kada ode u Vukovar onda Hrvatska i Srbija nisu prijateljske zemlje. Ta vrsta političkog djelovanja ostavlja itekavu mrlju na vjerodostojnost predsjednice. Bilo bi bolje da izabere svoj politički stav i da ga se drži. U suprotnom mi ćemo svaki put kad negdje ode pogađati što će reć pa bolje da ne odlazi nigdje. ZAVNOH jest, bio je i bit će temelj suvremene hrvatske države, a neutralnost prema sukobima iz prošlosti bilo bi izjednačavanje fašizma i antifašizma, a dok nam živo srce bije to se ovdje dogoditi neće', poručio je Bauk.