TKO SU NAJGORI KRIMINALCI?

Čak 85 osoba u Hrvatskoj guli kaznu od 20 do 40 godina zatvora

19.10.2012 u 11:58

Bionic
Reading

Dragan Paravinja danas se nepravomoćnom maksimalnom kaznom zatvora od 40 godina pridružio krugu najzloglasnijih kriminalaca u zemlji. Vrhovni sud i Ministarstvo pravosuđa nisu imali točnan broj pravomoćno osuđenih osoba na maksimalnu kaznu zatvora, ali smo došli do podatka ministarstva da 85 osoba u Hrvatskoj trenutno izdržava dugotrajne kazne zatvora od 20 do 40 godina

Koliko je osoba pravomoćno osuđeno na maksimalnu kaznu zatvora nije bilo moguće saznati u Ministarstvu pravosuđa, pa čak ni na Vrhovnom sudu jer, kako kažu, takvu evidenciju uopće ne vode. Dobili smo tek podatak o 85 osoba koje izdržavaju dugotrajnu kaznu zatvora od 20 do 40 godina.

Pretraživanjem novinske arhive došli smo do podataka o desetak najteže osuđenih kriminalaca. Prva osoba koja je osuđena na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina bio je Mate Oraškić koji je 1999. godine u sudnici Općinskog suda u Zagrebu ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, a teško je ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Motiv: osveta zbog rastave braka.

Srđan Mlađan višestruki je ubojica koji je sa 17 godina počinio dva nasumična ubojstva, prijetnju ubojstvom i pljačku banke, za što je dobio 10 godina zatvora. Njegova prva žrtva bila je 16-godišnjakinja koju je ispred srednje škole u Petrinji ubio hicima iz automata. Početkom 2002. godine Mlađan je izašao na slobodni vikend i opljačkao banku Zagrebu, a navečer ubio policajca Miljenka Vranjkovića. Kao taoce je držao majku s dvoje djece, da bi se na kraju spektakularno predao pred TV kamerama. Za to sve je dobio samo 15 godina, što je maksimalna kazna za mlađeg punoljetnika. Iz zatvora će izaći 2027. godine, kada mu istječe ukupna kazna na 29 godina zatvora.

Za stravičan zločin ubojstva u Zagrebu na 30 godina je osuđen i 25-godišnji student Dragan Jung, a njegov suučesnik Masimo Kršulja dobio je 15 godina zatvora. Jung i Kršulja svog su 22-godišnjeg 'prijatelja' Antu Vukelića namamili u stan u Ulici Crvenog križa u Zagrebu, a zatim su ga 44 puta uboli nožem i udarili sjekirom. Pokušavajući im pobjeći, mladić je pao s balkona petog kata.

2003. godine dogodio se još jedan stravičan zločin koji je skrivio policajac Marsel Budimir. On je opljačkao poslovnicu banke u Nedelišću te u bijegu ubio prometnog policajca, 34-godišnjeg Željka Murka, a sada u Lepoglavi služi kaznu od 32 godine zatvora. Vladimir Duvnjak je kao 27-godišnjak osuđen također na 40 godina zatvora za zbog masakra u Vukovaru kada je nožem ubio staricu i starca u njihovoj obiteljskoj kući pokušavajući ih opljačkati.

Dražen Kozman osuđen je na najveću kaznu za trostruko ubojstvo kalašnjikovom i bombom o iz 2006. godine u okučanskom kafiću AS, a Vlastimir Kihalić osuđen je na 40 godina jer je 2005. godine iz bezobzirne osvete, mržnje i osobito niskih pobuda iz automatskog oružja ubio suprugu i njezine dvije prijateljice koje su je u tome podržavale. Kihalić se kasnije objesio u zatvoru.

2007. godine građane je potresao Ivan Dvorski Psiho iz Rijeke koji je hicima iz pištolja ubio je 75-godišnjaka, njegova 42-godišnjeg sina te 29-godišnju djevojku. Osim što ih je ubio, sa svojim se supočiniteljima u tom strašnom zločinu vratio u stan i zapalio ga kako bi prikrili tragove ubojstva.

Dražen Dorčec osuđen je na 40 godina robije jer je tijekom pljačke u poslovnici Fine 2006. godine ustrijelio rođaka, zaštitara Miroslava Benšića, i umirovljenika Ivana Matiševa. Motiv: očajnička krađa zbog dugova u koje je zapao zbog klađenja.

Stjepan Rošker ubio je četvero ljudi među kojima je bila i njegova maloljetna nećakinja. U obiteljskoj kući u Križevcima pucao je u svog bratića, njegovu 14-godišnju kćer i majku. U kući je bio i 19-godišnji dečko druge kćeri ubojičinog bratića koji je od ozljeda preminuo u bolnici. Ubojstvo je počinio iz osvete zbog vlasničkog spora oko vinograda.

Najgori rekord oborili su i Šime Medanić koji je naručio ubojstvo svoje sestre te egzekutor Perica Majstorović koji se objesio u ćeliji. Na nepravomoćnu kaznu zatvora od 40 godina osuđen je i Kazimir Dužnović jer je prilikom pljačke banke u Sesvetama puškom ubio 24-godišnjeg policajca Ivana Grbavca te ugrozio život zaposlenicima banke, drugim policajcima i prolaznicima.

Presuđeno je i ubojici mlade kćeri poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka, Mladenu Šlogaru, koji je osuđen na 30 godina zatvora. Njegov motiv objašnjen je osvetom odvjetniku Hodaku zbog otkaza koji je dobio 20-ak godina ranije.

Danas se ovom zloglasnom klubu pridružio i Dragan Paravinja, nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva 17-godišnje Antonije Bilić čije tijelo još nije pronađeno.