MJESTA SUKOBA PO CIJELOM SVIJETU

Čak 30 kriznih žarišta mogu prerasti u ratove, a spominje se i Balkan

15.12.2017 u 20:52

Bionic
Reading

Američki Centar za preventivne akcije pri Vijeću za međunarodne odnose objavio je ovih dana svoje godišnje izvješće naziva 'Preventivni prioriteti', u kojem izdvaja 30 mogućih globalnih žarišta što mogu prerasti u velike ratove iduće godine

Podaci u izvješću dobiveni su na osnovi istraživanja Centra za preventivne akcije američkog Vijeća za međunarodne odnose, a radili su ga etablirani vanjskopolitički stručnjaci, dok su potencijalne opasnosti podijeljene u tri kategorije.

U kategoriji najvećeg prioriteta nalazi se osam mogućih sukoba i kriza, prije svega vojni sukob SAD-a sa Sjevernom Korejom i susjedima jer opasnost od nuklearnog sukoba sve više raste, ponajviše stoga što su američki predsjednik Donald Trump i njegov sjevernokorejski kolega Kim Jong-un poprilično nepredvidljivi te sve više provociraju jedan drugog.

U toj skupini nalazi se i mogući oružani sukob SAD-a i Irana, potom kibernetički napadi na američku infrastrukturu i mreže, ali i namjerni ili nenamjerni vojni sukob Rusije i članica NATO-a. Pored toga, u skupini visokoprioritetnih prijetnji je i oružani sukob u Južnokineskom moru, zatim teroristički napadi na SAD ili nekog njezinog saveznika jer islamski radikali ne prestaju s prijetnjama, potom eskalacija sukoba u Siriji, kao i novi sukobi u Afganistanu.

  • +19
Vojna parada povodom Dana pobjede u Rusiji Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ta žarišta, prema procjeni stručnjaka iz centra za preventivne akcije, mogu prerasti u velike ratove u 2018. godini.

Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U drugoj kategoriji nalaze se opasnosti čije bi posljedice bile manje od sukoba prve razine.

Kako se navodi, u ovoj skupini nalaze se mogući sukob Japana i Kine oko otočja Senkaku, politička nestabilnost u Venezueli, pogoršanje humanitarne katastrofe u Jemenu, sukobi u Mjanmaru, porast nasilja povezanog s organiziranim kriminalom u Meksiku, sukobi u Ukrajini između ukrajinskih i proruskih snaga te intenziviranje nasilja između Kurda i vladinih snaga u Iraku i Turskoj.

  • +46
Potresni prizori iz izbjegličkog kampa u kojem se nalazi stotinu tisuća Rohindža Izvor: Reuters / Autor: HANNAH MCKAY

Također, u ovu grupu spadaju sukob Pakistana i Indije zbog Kašmira, sukobi između Izraela i Hezbolaha, kao i povećane tenzije između Izraelaca i Palestinaca.

  • +7
Intifade Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U trećoj kategoriji potencijalnih opasnosti nalaze se uglavnom afričke države, u kojima su najveće opasnosti od terorističkih napada Boko Harama i drugih islamskih ekstremista te političkih previranja.

Balkan se u istom dokumentu, također, spominje kao 'niskoprioritetna prijetnja' te se prvi put u ovoj godini nalazi u izvješću. Prema stručnjacima, u skupinu 'niskoprioritetnih prijetnji' spadaju opasnosti uzrokovane mogućim političkim nemirima i ekstremističkim nasiljem u regiji, čija je nestabilnost, kako se navodi, ranije 'više puta potresla čitav svijet'.