UKAZAO NA BITNO

Čačićev dojam: Predsjednica u potpunosti razumije trenutak

15.04.2015 u 23:43

Bionic
Reading

Čelnik Narodne stranke - reformista Radmir Čačić izjavio je nakon razgovora s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović u srijedu na Pantovčaku kako je njegov dojam da predsjednica zaista želi utjecati na pozitivne pomake i dinamizaciju procesa razrješenja krize u kojoj se Hrvatska nalazi

'Predsjednica u potpunosti razumije trenutak u kojem se država nalazi i mislim da ima jedan pozitivan interes, želju i energiju da pokuša usmjeravati te procese prema reformama. To je moj dojam', kazao je Čačić novinarima po završetku razgovora.

Grabar-Kitarović vidi kao osobu koja će pozvati 'i poziciju i opoziciju na realizaciju tih reformi'.

'Uloga predsjednice je da cijeli demokratski spektar predstavljen u Saboru pozove na podršku takvim potezima. Zato ne treba prozivati Vladu, za to treba tražiti konsenzus i pitati 'tko je protiv toga?'', dodao je Čačić.

Predsjednici je, kaže, kao glavne reforme koje je potrebno provesti predstavio 'uvođenje kriterija mjerljivosti u javnoj upravi i pravosuđu te zakonodavni okvir kojim hrvatska politika samu sebe izuzima iz mogućnosti dnevnog utjecaja na vođenje javnih i državnih tvrtki'.

'To su ključne stvari za koje mislim da u zemlji postoji konsenzus u smislu identifikacije problema, ali do danas ne postoji odluka ni jedne Vlade, ne samo Milanovićeve, da te probleme zaista i rješava na način na koji se moraju riješiti', rekao je.

Čačić je s predsjednicom države razgovarao i o dva 'velika projektna rješenja - nekretninskom fondu i 'Zagrebu na Savi''.

Ističe pritom kako je 'Zagreb na Savi' u korelaciji s naznakom da Vlada želi otvoriti inicijalnu javnu ponudu (IPO) za HEP, čemu se on protivi.

'Smatram da se to ne smije činiti. HEP u cjelini se ne smije privatizirati jer bi se time ugrozio suverenitet zemlje. To se ne smije činiti ni s plinom odnosno Plinacrom niti sa naftom odnosno Janafom, kao ni s Dalekovodima. Ali se treba i bilo bi poželjno i dobro za zemlju ponuditi mirovinskim fondovima i građanima učešće u novim projektima, poput 'Zagreba na Savi'', objašnjava čelnik Reformista.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je pozvala na sastanak na Pantovčak predstavnike Istarskog demokratskog sabora, Hrvatske seljačke stranke te Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

Sindikalci hvale predsjednicu, kude premijera

Predsjednicu su nakon razgovora u četvrtak ishvalili i čelnici sindikalnih središnjica zbog njezine inicijative koju prepoznaju kao zalaganje za socijalni dijalog.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević kazao je kako su razgovarali o 'nepravdama u hrvatskom društvu, gospodarstvu koje je u rasulu i neosjetljivoj Vladi', a premijeru je zamjerio što se 'ne uključuje u rješavanje problema'.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je nužnost dijaloga kojega s Milanovićem nema pune četiri godine. 'Ta anomalija, nezdrav pristup, i dalje se odvija, a na to se požalila i predsjednica', dodao je.

Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel hvali dobru volju predsjednice da razgovara sa sindikatima i drugim čimbenicima u društvu, a od nje očekuje da političkim strankama pošalje poruku da moraju provoditi ono što obećaju u predizbornoj kampanji.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je da nitko, neovisno o funkciji, nema prava osobnu taštinu stavljati iznad interesa Hrvatske i naroda.

'Nema dvojbe da sebe osobno, iznad svih, stavlja predsjednik Vlade', kazao je Sever dodajući kako nas je 'osjećaj pojedinca da su iznad svih, da su u mesijanskom pokretu, i doveo dovde'.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš uvjeren je da će Grabar-Kitarović stajati iza onog što kaže i biti drukčija od bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je 'uvijek volio prešutjeti ono što je mislio da ne bi bilo poželjno reći, da ne bi upao u konflikt s Vladom'.