NOVA VLADA GORA OD PRETHODNE

Čačić zavapio: 'Sanaderu vrati se!'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.07.2009 13:23
  • Objavljeno 27.07.2009 u 13:18
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Siniša Sunara

'Sanaderu vrati se!' Ova izjava nije izašla iz usta nekog HDZ-ovca, već ju je izrekao Radimir Čačić, žestoki protivnik bivšeg premijera. Čačić je naglasio je kako je Sanader barem uspio smanjiti rashode sa 127 milijardi kuna na 120 te je dodao da nakon ovih novih rebalansa rashodi rastu, a Hrvatska nema plan izlaska iz krize.

Pravog proračunskog rebalansa nema bez rezanja subvencija poljoprivredi, revizije branitelja, razotkrivanja korupcije i poticanja ulaganja u gospodarstvo, ustvrdio je danas predsjednik HNS-a Radimir Čačić izrazivši sumnju da je to u stanju provesti 'nesposobna i korumpirana HDZ-ova vlada koju sada na vlasti održavaju samo HSS i manjinci'.

Plaćanjem mirovina i staža lažnim braniteljima HDZ plaća svoje biračko tijelo, a neracionalnim poljoprivrednim subvencijama koaliciju s HSS-om, rekao je Čačić. 'Friščić kaže da o njemu ovisi Vlada, i to je tragična istina', rekao je predsjednik HNS-a. 'U pet godina HDZ-ove vlade 72 posto je porastao poljoprivredni budžet, dva puta su porasli troškovi administracije, milijarde se troše šakom i kapom', ustvrdio je, istaknuvši da sve to plaćaju radnici i umirovljenici.

Na novinarsko pitanje prijeti li nam bankrot države, Čačić je primijetio kako će 'ova vlada to odgađati sve dok bude mogla cijediti nezaštićene građane'. 'Gospodarstvo nam propada ali kolaps će se odgađati dok god to bude moguće', rekao je Čačić.

Kao učinkovite mjere koje bi nas izvukle iz krize HNS predlaže zaustavljanje subvencija poljoprivredi, obustavu isplate mirovina lažnim braniteljima, te 70-postotno oporezivanje isplate dividende. Istodobno se predlaže poticanje ulaganja u proizvodnju te razotkrivanje korupcija. 'Samo u posljednjih mjesec dana otkako je popustila medijska stega otkriveno je niz afera u kojima se milijuni kuna nestali šakom i kapom', rekao je Čačić zatraživši i preispitivanje poslovanja Hrvatskih autocesta gdje su također 'potrošene ogromne svote novca'.

'Već 18 godina kriza u Hrvatskoj se prelama preko umirovljenika iz rada', ustvrdio je predsjednik Saveza hrvatskih umirovljenika i seniora (SHUZ) Mladen Belicza, istaknuvši da će SHUZ kao neparlamentarna stranka zajedno s HNS-om u učiniti sve da se zaštite prava umirovljenika iz rada. 'Poslat ćemo jasnu poruku vlasti da se umirovljenike iz rada više ne smije dirati nikakvim restrikcijama', rekao je Belicza koji traži reviziju svih nezarađenih mirovina i javno objavljivanje popisa branitelja.

Najsiromašniji dio stanovništva - umirovljenike i radnike dodatno će pogoditi i predloženo povećanje stope PDV-a koje će dovesti do vala poskupljenja, ocijenio je predsjednik Središnjeg interesnog odbora za gospodarstvo HNS-a Dragan Kovačević, koji je zaključio kako je 'predloženi rebalans kojim se smanjuju neto primanja i povećavaju porezi sve je prije nego socijalni'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!