ZRAKOPLOV U RIMU

Butković očekuje da Agencija za civilno zrakoplovstvo odradi svoj posao

21.06.2017 u 21:03

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u srijedu kako prema naredbi Zračna luka Franjo Tuđman treba biti otvorena 24 sata, ali i kako nedavni slučaj sa zrakoplovom Croatia Airlinesa pokazuje da u tom trenutku nije bila te stoga očekuje da Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo odradi svoj posao.

"Ministar mora, promet i infrastrukture i Ministarstvo ne provode nadzor i ne sankcioniraju, to radi Agencija za civilno zrakoplovstvo. Postoji naredba ministra koja se donosi svake godine i u toj naredbi stoji da Zračna luka Franjo Tuđman, kao jedina u Republici Hrvatskoj, treba biti otvorena 24 sata. U tom trenutku ona nije bila i očekujem da Agencija odradi svoj posao", kazao je Butković koji je nakon sjednice Vlade odgovarao na upite novinara tko je kriv i tko će odgovarati jer se zrakoplov Croatia Airlinesa u noći 16. na 17. lipnja, a koji zbog bure nije mogao sletiti na dubrovački aerodrom, nije vratio u Zagreb, već je sletio u Rimu.

Na upit što ako Agencija za civilno zrakoplovstvo ne odradi postao, Butković odgovara kako bi to onda značilo da "Agencija nije u redu" te kako bi u tom slučaju Ministarstvo sigurno nešto napravilo.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo provela je istragu vezano uz slijetanje zrakoplova zračnog prijevoznika Croatia Airlines na letu OU664 Zagreb-Dubrovnik na aerodrom Fiumicino u Rimu dana 17. lipnja 2017.

"Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja nesporno je da MZLZ nije, na upit zračnog prijevoznika Croatia Airlines, jasno i nedvojbeno potvrdio da je u mogućnosti prihvatiti predmetni zrakoplov na Zračnoj luci Franjo Tuđman, čime nije bio osiguran prihvat zrakoplova, putnika i prtljage za vrijeme otvorenosti Zračne luke, a što je u suprotnosti s člankom 39. stavkom 1. i stavkom 4. Zakona o zračnom prometu", priopćeno je iz Agencije u srijedu poslijepodne. 

"Agencija će postupiti u skladu sa Zakonom utvrđenim ovlastima, a u interesu neometanog i objektivnog vođenja daljnjih postupaka, o utvrđenim činjenicama kao i detaljima provedenog postupka nismo u mogućnosti javno istupati", zaključuje se u priopćenju. 

Iz Agencije ne navode pojedinosti o eventualnim kaznama, osim najave da će postupiti u skladu sa zakonskim ovlastima, a iz samih zakonskih odredbi proizlazi da bi MZLZ, koncesionar Zračne luke Franjo Tuđman, mogao biti kažnjen novčanom kaznom od 30 do 150 tisuća kuna. 

Naime, člankom 153. Zakona o zračnom prometu, koji govori o prekršajima odredbama operatora aerodroma ili drugih pravnih osoba, uz ostalo je propisano da će se novčanom kaznom od 30 do 150 tisuća kuna za prekršaj kazniti operator ili druga pravna osoba "ako na aerodromu ne osigura propisanu spasilačko-vatrogasnu zaštitu i pružanje hitne pomoći, a na aerodromima za komercijalne usluge u zračnome prijevozu još i prihvat te otpremu zrakoplova, putnika i prtljage, odnosno ako se ti poslovi u vremenu otvorenosti aerodroma ne obavljaju na propisani način (članak 39. stavak 1. i 4.)". 

Zakonom je predviđena i novčana kazna od 5 do 15 tisuća za odgovornu osobu operatora aerodroma ili drugu pravnu osobu te kazna od 3 do 15 tisuća kuna za fizičku osobu. 

Zrakoplov Croatia Airlinesa na letu OU664 iz Zagreba za Dubrovnik u noći između 16. i 17. lipnja se zbog iznenadne bure na dubrovačkom području trebao vratiti u Zagreb, ali je preusmjeren u Rim.

Croatia Airlines je izvijestio da je tako bilo odlučeno jer u Hrvatskoj oko ponoći više nije bila otvorena ni jedna zračna luka.

Iz Zračne luke su u ponedjeljak najprije priopćili da su bili spremni prihvatiti zrakoplov, ali nisu dobili službeni zahtjev, ali su isti dan navečer, nakon sastanka predstavnika Zračne luke i Croatia Airlinesa, priopćili da je taj slučaj posljedica potrebe brzog odlučivanja, "dvosmislenog tumačenja" procedure i neadekvatne komunikacije dežurnog osoblja. Tada su iz Zračne luke najavili nadopunu procedure kojom će se "nedvosmisleno potvrditi" da je Zračna luka otvorena 24 sata sedam dana tjedno i tako nadopunjena će biti dostavljena Croatia Airlinesu.