SKANDAL NA KONGRESU

Burno u Splitu: Tisuće ugostitelja izviždalo pomoćnika ministra!

28.11.2016 u 14:42

Ugostitelji izviždali pomoćnika ministra na Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Bionic
Reading

Dvodnevni Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u splitskom hotelu Le Meridien Lav započeo je u ponedjeljak ujutro manjim skandalom: oko tisuću okupljenih, mahom upravo ugostitelja, žestoko je izviždalo pomoćnika ministra turizma Roberta Pendu i demonstrativno napustilo dvoranu za vrijeme njegova pozdravnog govora uzvikujući riječ 'ostavka'

'Pozdravljam vas u ime predsjednika Vlade, u ime ministra turizma i u svoje osobno ime. Ostvarili ste fantastične rezultate...', krenuo je govoriti Pende najavivši i da je u Ministarstvo turizma 'u tijeku izmjena nekih propisa i proces smanjenja parafiskalnih nameta'. Uskoro više nije imao komu pričati.

U gotovo potpuno praznoj prostoriji Pende je potom izrekao nekoliko kurtoaznih pozdravnih rečenica i maknuo se s govornice, nakon čega su se ugostitelji - i dalje iznimno nezadovoljni poreznom reformom i najavljenim povećanjem stope PDV-a - vratili. Nezadovoljstvo je usmjereno i prema ministru Gariju Capelliju koji se, premda najavljen, nije ni pojavio u Splitu.

'Nastavit ćemo se boriti legitimnim putem. Razočarani smo jer ministar nije došao, no kongres traje dva dana i još ima vremena smoći hrabrosti i objasniti zašto su ugostitelji gubitnici ove porezne reforme', kazao je Nenad Šepak u ime ugostitelja, upozorivši da njih preko 20 tisuća zapošljava više od 100 tisuća ljudi.


'I dalje tražimo da se razmotri povećanje stope u ugostiteljstvu: kakve veze ima krevet s vrhunskim ugostiteljem ili kuharom, zbog čega PDV u hotelu može biti 13 posto, a dvadesetak metara dalje u restoranu 25 posto?' zapitao se predsjednik Obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Podsjetio je i na predizborna obećanja Mosta i HDZ-a da 'neće biti novih poreza' te najavio da će u slučaju usvajanja porezne reforme pred Ustavnim sudom zatražiti ocjenu njezine ustavnosti.

'Turizam nije jedini resor u državi, premda je izuzetno značajan i možda čak presudan za naše gospodarstvo i o tome treba voditi računa. Ceh i struka pozvani su boriti se za svoje stavove', balansirao je izviždani pomoćnik ministra turizma Pende u izjavi za novinare.

Kongres ugostitelja i turističkih radnika, inače 29. po redu, nastavio je s radom osvrtima na prethodnu turističku sezonu i nizom odvojenih panel-diskusija.