GORE ZASTAVE I CRKVE

Burke na karnevalu opet zapalile Makedoniju

burka

burka

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Nakon popriličnog vremena relativno spokojnog suživota između Makedonaca i Albanaca, iskru novih incidenata potpalila je satirična maska žene s burkom koja je prije dva tjedna sudjelovala u povorci karnevala u Vevčanima na jugu Makedonije. Kao i u brojnim sličnim situacijama širom svijeta, ekstremni muslimani shvatili su šalu ozbiljno
Ognen Teofilovski

Ognen Teofilovski

Izvor: Reuters / Autor: Ognen Teofilovski

Kasno sinoć je u selu Labuništa kod Struge, u kojemu žive i Albanci i Makedonci, podmetnut požar u pravoslavnoj crkvi Sv. Nikole. Policijska postaja u Ohridu potvrdila je incident, no dodaje da je požar zahvatio blagovaonicu i još jednu pomoćnu prostoriju, pri čemu je pričinjena manja materijalna šteta.

Mještani Labuništa kažu da su uplašeni najnovijom situacijom, a u selo su pristigli i predstavnici misije OEBS-a.

Ovo nije prvi incident nakon karnevala – proteklog tjedna je u Strugi održan i prosvjed, tijekom kojega je s jarbola pred zgradom općine skinuta makedonska zastava i postavljena zastava Islamske zajednice. Ohridska policija zabilježila je još nekoliko incidenata, poput kamenovanja autobusa s karnevalskom povorkom u selu Velešta, paljenja makedonske zastave, uništavanja križa na pravoslavnoj crkvi Sv. Bogorodica u selu Borovec i uništavanja privatnog doma zdravlja u spomenutom selu Labuništa.

O incidentima izvještava i Associated Press, koji prenosi da je Islamska zajednica pozvala na smirivanje strasti, no ujedno i kritizirala makedonsku vladu zbog financiranja Vevčanskog karnevala, tj. propagiranja islamofobije.

Karneval u Vevčanima ima tradiciju dugu 1.400 godina te privlači brojne posjetitelje satiričnim maskama koje često ironiziraju aktualna politička zbivanja.

Albanci u Makedoniji su u ogromnom postotku muslimanski vjernici i, iako postoji tradicija sekularizma, konzervativne islamske ideje sve su prisutnije, upozorava AP.

Treba dodati da je veliki dio makedonskih i albanskih uglednika kroz niz komentara proteklih dana u medijima pozvao na smirenje strasti, no tek ćemo vidjeti koliko će njihova poruka doprijeti do onih koji izazivaju incidente.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi