GONG DOBIO KONKURENCIJU

Bum promatrača: Tko sve i zašto želi nadgledati izbore

04.12.2014 u 06:57

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odobrilo je GONG-u i Udruzi Promatrač nadgledanje predsjedničkih izbora. Osim njih, zahtjev su predale još dvije udruge – Studentski katolički centar Palma (SKAC) i Hrvatsko odgovorno društvo (HOD) - koje ovih dana očekuju rješenje DIP-a

Za nadgledanje izbora udruge računaju na svoje volontere i savjesne građane koji će im dojaviti uoče li kakve nepravilnosti. Velik interes građana je i za sudjelovanje u biračkim odborima, prvi put nestranačkima. 'Uobičajeno pred svake izbore zatražimo dozvolu DIP-a, što znači da ćemo pratiti rad izbornih povjerenstava na svim razinama, ali i gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba. Na izborni dan dežurat ćemo i zaprimati prijave građana, no pratit ćemo i predizborne aktivnosti kandidata, s tim da ćemo se više osloniti na neanonimne prijave. Naravno, o svemu ćemo i izvještavati javnost.

Obično na predsjedničkim izborima na sam dan izbora nema toliko nepravilnosti pa je važnije koncentrirati se na predizborne kampanje. Pozivam zato članove biračkih odbora, koji su ovaj put nestranački, da se strogo drže zakona i uputa DIP-a te da se ne upuštaju ni u kakve manipulacije', apelira izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

Zelić napominje da su u GONG-u ovih dana zaprimili puno upita građana o tom kako mogu postati članovi biračkih odbora. Interes je vjerojatno potaknut velikom nezaposlenošću. Naime dnevnica od oko 300 kuna, odnosno 600 kuna, ukoliko bude i drugog izbornog kruga, nije zanemariva.

'Trebaju se javiti svojim gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima, a pozivam ih da kod imenovanja biračkih odbora vode računa o tome da uključe nezaposlene osobe koje, naravno, imaju odgovarajuće kvalifikacije', kaže GONG-ov izvršni direktor, napomenuvši da je prije nekoliko godina i DIP uputio sličan prijedlog općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima.

Tajnica zagrebačkog Studentskog katoličkog centra (SKAC) Palma, Ivona Zelenika, kaže da im još nije stiglo rješenje DIP-a. Radi se o neprofitnoj udruzi koja se bavi radom s mladima, a njihovi su volonteri sudjelovali u dvije referendumske aktivnosti Građanske inicijative U ime obitelji.

'Udruga je registrirana od 2001, a dosad smo sudjelovali u nadgledanju referenduma za brak i obitelj te su naši volonteri skupljali potpise za referendum za preferencijalno glasanje na parlamentarnim izborima. Poslali smo DIP-u zahtjev za sudjelovanje u nadgledanju predsjedničkih izbora, no s obzirom da još nismo dobili DIP-ovo rješenje, rano je govoriti o broju promatrača. Ukoliko dobijemo dozvolu, predat ćemo popis naših volontera koji će biti promatrači osam dana prije izbora', kaže tajnica SKAC-a Zelenika.


Zahtjev za nadgledanje izbora predan je i od Hrvatskog odgovornog društva (HOD). Prema riječima njegova predsjednika Dražena Dujmovića, očekuju rješenje odnosno dozvolu DIP-a. S obzirom da je to pitanje još uvijek otvoreno, kaže HOD-ov predsjednik, teško je precizirati s koliko će promatrača sudjelovati.

'Bavimo se mnogim stvarima što se tiče ljudskih prava i zaštite osobnih sloboda. S dvije udruge imamo blisku suradnju pa računamo da ćemo biti i u biračkim odborima i na izbornim mjestima. Inozemstvo nećemo uspjeti pokriti, no nadamo se da ćemo vrlo široko pokriti teritorij Hrvatske', veli Dujmović. Kako smo primijetili, podatke o udruzi i njezinom djelovanju nije lako pronaći jer udruga Hrvatsko odgovorno društvo je, čini se, u prvih nekoliko godina postojanja bila medijski eksponiranija.

U Udruzi Promatrač zadovoljni su time što će nakon izbora za EU parlament biti promatrači i na predsjedničkima. Namjeravaju se više koncentrirati na Grad Zagreb i veće gradove, a u planu im je i nekoliko mobilnih timova.

'Nakon što smo dobili zeleno svjetlo DIP-a u narednih tjedan, dva namjeravamo kontaktirati s našim volonterima, njih petstotinjak, koji su već sudjelovali u nadgledanju izbora za Europski parlament. Ujedno, putem naše stranice na Facebooku i internetske stranice Udruge svakodnevno nam se javljaju ljudi koji bi željeli sudjelovati. Većina naših promatrača bit će u Zagrebu, a osim glavnog grada, pokrivat ćemo sigurno još Split, Osijek, Zadar i Šibenik, u kojima već imamo dosta uključenih volontera. Uz to, imat ćemo jedan do dva mobilna tima u Zagrebu, a možda i u Bjelovaru. Namjera nam je angažirati ljude u mjestima njihova boravka', kaže Bruno Petrušić, predsjednik Udruge Promatrač.

Podsjetimo, šesti po redu predsjednički izbori održat će se u nedjelju 28. prosinca. Uz nevladine udruge, pravo nadgledanja predsjedničkih izbora također imaju predstavnici političkih stranaka koje su istaknule predsjedničke kandidate te predstavnici grupe birača koji su predložili nezavisne predsjedničke kandidate i članovi međunarodnih organizacija koje djeluju u RH, a svi moraju predati popise svojih promatrača DIP-u do 20. prosinca.