mržnja i napadi

Bulj: Položaj hrvatske manjine u Srbiji vrlo težak i zabrinjavajući

06.03.2020 u 11:20

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Miro Bulj (Most) izjavio je u petak kako je položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji vrlo težak i zabrinjavajući, mjerodavne je prozvao da ne reagiraju na šikaniranja i napade na Hrvate, te najavio odlazak u Srbiju

Mržnja i napadi na hrvatsku manjinu u Srbiji pojačali su se početkom veljače kada su razbijeni prozori na zgradi Hrvatskog doma u Slankamenu i opljačkano Hrvatsko kulturno društvo u mjestu Ljuba, rekao je Bulj, pozivajući se na informacije sa sjednice Odbora za Hrvate izvan Hrvatske na kojoj se u četvrtak raspravljalo o položaju hrvatske manjine u europskim zemljama.

Mostov zastupnik tvrdi da se o tim događajima nije oglasilo ni hrvatsko veleposlanstvo niti je reagirala hrvatska Vlada. 'Hrvati trpe nasilje i uvrede, a nitko ne reagira, ni vlast u Srbiji, a ni hrvatska Vlada ništa ne poduzima', rekao je Bulj na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Srbiju je prozvao da u praksi ne poštuje međunarodni sporazum o manjinama koji je s Hrvatskom sklopila 2004. godine, a koji je utemeljen na načelu reciprociteta. Hrvatska manjina u Srbiji nema zajamčenog predstavnika u parlamentu, na skorim srbijanskim parlamentranim izborima hrvatski predstavnici mogu sudjelovati samo na općim listama, nemaju posebne liste, kaže Bulj.

U Hrvatskoj, podsjeća Bulj, srpska manjina ima zajamčena tri zastupika u Saboru, četiri državna tajnika, 11 dožupana, 40-ak dogradonačelnika i donačelnika. Kada je riječ o izdvajanjima za manjine, ističe da Hrvati u Srbiji po pripadniku dobivaju jedni kunu, a Srbi u Hrvatskoj 37 kuna.