bez procesije

Bulj ne odustaje i poziva sve za Veliku Gospu u Sinj

10.08.2021 u 18:56

Bionic
Reading

Vili Beroš, ministar zdravstva objavio je da raste broj novozaraženih i za to našao krivca. Okupljanja su, siguran je Beroš, doprinijela povećanju brojki koje će, prognozira, dodatno rasti kao posljedica alkarskih svečanosti u Sinju. A upravo se Sinj, ali i ostala marjanska svetišta pripremaju za novo okupljanje ovoga vikenda - Veliku Gospu.

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj završio je na razgovoru u policiji, a u RTL-u Danas je otkrio što kaže u svoju obranu i kakvu kaznu očekuje.

''Jednostavno je, bilo je negdje pola noći, kad sam vidio da je došla policija, bilo je ugašeno, prevelik je bio broj ljudi, bile su malo frustracije kod ljudi. Rekao sam policiji da se nekoliko pjesama pušta i to je to. Osobno preuzimam cijelu odgovornost i za to što se događalo u Sinju, nitko nije odgovoran nego Miro Bulj zbog toga da se smire tenzije i situacija. Meni je cilj da prođe sve u redu, ja sam iznimno zadovoljan da je Alka protekla ovako dobro, a nadam se da će i dani Velike Gospe i da će hodočasnici imati sve uvjete i još jednom pozivam Stožer da postupe razumno i da dozvole da radi produženo radno vrijeme.

Posebno me razočarala izjava ministra Beroša koji je pozvao građane RH da ne dolaze našoj Majci, zaštitnici grada Sinja. U isto vrijeme kada je milijun i pol turista u Hrvatskoj, da jedino u Sinj ne dolaze. Nekoliko tisuća mladih odlazi u Livno, druge države u disko i tamo valjda korona spava tako da što se tiče zaraze taj dio je puno opasniji'', rekao je Bulj.

Na pitanje slaže li se s ministrovom procjenom da će doći do porasta broja novozaraženih, Bulj je rekao: 'Ja nisam baba Vanga, oni su to govorili i nakon Thompsonovog koncerta...programi su bogati, puno je svijeta, ja izražavam što su alkarske tribine bile prepune, nikad nije bilo veselije.

Da li je nekoliko minuta prije ili poslije, ja evo preuzimam to na sebe, pa i na Pelješkom mostu pa i u crkvi kad su premijer i njegovi suradnici, što su bili bez maske, to im opraštam. U alkarskim dvorima svi su bili bez maske. Prema tome, sve im opraštam, ali mi je bitno zadovoljstvo u gradu Sinju što je sve proteklo bez ijednog incidenta'', kazao je.

Franjevci su rekli da neće biti procesije za proslavu Velike Gospe koja ide kroz grad Sinj.

''Ja pozivam sve hodočasnike kao što je u Međugorju prepuno, svako malo su im mise i hodočašća, tako u Sinj. Sinj je središte i svetište i Dalmacije i šireg podučja, pozivam sve da dođu i da se održi ta procesija jer je ona u vremenu koje su raspisali, vani je, neće biti problema, nije kao jučer u crkvi kad je premijer bio bez maske, ali ja to opraštam. Ali da nas stavljaju u žice i okove, da naši mladi pjevaju po parku, da hodočasnici se nemaju gdje okrijepiti, da naši OPG-ovi propadaju, mislim da je to besmisleno'', rekao je Bulj.