TKO JE DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ?

Budućeg ministra pravosuđa prati jedna mrlja iz prošlosti. Izgleda da mu je Šeks oprostio

09.06.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Dražen Bošnjaković vraća se na mjesto ministra pravosuđa. Donosimo pregled karijere toga HDZ-ovca koji je dužnost ministra pravosuđa već obnašao u vladi Jadranke Kosor tijekom 2010. i 2011. godine

Na ministarsku poziciju došao je s mjesta državnog tajnika nakon što je tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović otišao u Ujedinjene narode, a on je pobijedio na natječaju na koji se prijavio listajući novine.

Nekadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za Dražena Bošnjakovića kaže da je smiren i staložen čovjek te da nije konfliktan. Objašnjava da nije klasični političar iako je dosta dugo u politici, već više figurira kao stručnjak.

I SDP-ovac Orsat Miljenić, koji je naslijedio Ministarstvo pravosuđa od Bošnjakovića nakon pobjede Kukuriku koalicije na izborima, nema ružnih riječi za njega.

'Mogu reći da je u okviru mogućnosti, a svakom ministru pravosuđa mogućnosti su ograničene zbog Ustava, toga kako je stvar postavljena, radio najbolje što je mogao. A da je stanje bilo dobro, nije, kao što nije ni danas', kazao je za tportal Miljenić.

SDP-ovac smatra da je tada Bošnjaković korektno odradio posao. Kako smo tada ulazili u EU, dosta parametara bilo je zadano. No naglašava da je on ponovno tu pa će ponovno ocjenjivati njegov rad.

Kontroverza koja ga je mogla stajati fotelje 

U njegovu ministarstvom stažu pamtimo i jednu kontroverzu. Naime Bošnjaković je 2011. godine 'zaboravio' obavijestiti tadašnju premijerku Kosor da su iz Beograda stigle optužnice protiv niza vukovarskih branitelja i istaknutih figura s početka devedesetih, poput Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša, Mladena Markača i Tomislava Merčepa. Puna 34 dana tajio je da su stigle optužnice iz Beograda.

Upitan zašto onda nije obavijestio Vladu i premijerku Jadranku Kosor, Bošnjaković je rekao: 'Nisam smatrao da je to toliko važno. Mislio sam da ćemo to riješiti na način da se optužnice uruče, a nakon toga ćemo vidjeti.' No priča se potom toliko otekla kontroli da su mediji pisali da je bijesna Kosor planirala otpustiti Bošnjakovića.

To što ga nije obavijestio o optužnici tada mu je posebno zamjerio i Vladimir Šeks, a očito je to u međuvremenu zaboravio jer i dalje ima snažan utjecaj u vrhu HDZ-a, pa je teško očekivati da bi opet bio imenovan ministrom bez njegova blagoslova.     

Vukovarac u Ivaniću  

Bošnjaković je rođen 1961. godine u Vukovaru. Do osamnaeste godine živio je s bakom i djedom u Iloku jer su mu roditelji bili na privremenom radu u Njemačkoj. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu, oženjen je i otac je troje djece. Živi u Ivanić-Gradu.

Na početku karijere radio je u stručnim službama Skupštine općine Ivanić Grad, a od 1993. do 1997. bio je tajnik Sisačko-moslavačke županije. Potom je otvorio privatni odvjetnički ured u kojem je radio kao odvjetnik sve do ulaska u politiku.

Saborski zastupnik prvi put je postao 2003. godine. Od 2008. obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa. Od 2013. do 2017. godine bio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županje. U Sabor je ponovno biran u osmom i devetom sazivu Sabora.