CIKLONA NAD SREDOZEMLJEM

Oprez u subotu: Izdano crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma za dio Hrvatske

19.03.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Sa sjeverozapada se prema Jadranu pruža anticiklonalni greben, a nad zapadnim Sredozemljem se formira ciklona. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za subotu prognozira ponegdje i olujnu buru, te je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje, a za Istru, Kvarner i sjevernu Dalmaciju narančasto

Već u noći na subotu očekuju se mjestimični udari bure 35-40, od jutra na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i do 50 čvorova. Mjestimice neverini. Bura prvo na sjevernom Jadranu ponovno u jačanju na umjerenu do jaku, od jutra na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ponegdje i vrlo jaka.

More malo do umjereno valovito, vidljivost 10-20 km. Porast naoblake, na otvorenom moru južnog i dijela srednjeg Jadrana mjestimice kiša ili pljusak s gromljavinom, izvještava Pomorski meteorološki centar Split DHMZ-a.

U Velebitskom kanalu očekuje se ponegdje vrlo jaka bura, navečer i olujna. Najjači udari vjetra bit će od 65 do 130 kilometara na sat. Iz DHMZ-a upozoravaju da je prognoza vrlo opasna, pogotovo za pomorce. Savjetuju da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu obale, a mogući su poremećaji u trajektnom prometu.

Podno Velebita očekuje se olujna bura. Najjači udari vjetra mogli bi dosegnuti brzine do 120 kilometara na sat, pa su mogući poremećaji u prometu, kao i prekidi u opskrbi električnom energijom.

Na Kvarneru i Kvarneriću očekuje se ponegdje jaka bura, navečer i vrlo jaka. Najjači udari vjetra mjerit će do 100 kilometara na sat.

Na području sjeverne Dalmacije jaka bura očekuje se u popodnevnim satima, a navečer i vrlo jaka, zbog čega je moguće da katamarani i trajekti neće ploviti.