VOLONTIRANJE JE IN

'Budite mladi, tvrdoglavi, ne pristajte na kompromise!'

16.01.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Mreža mladih Hrvatske, uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, a ove godine i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, drugu je godinu zaredom dodijelila, ovaj put u natječaju radnog naziva 'Uključi se!', priznanje i novčanu nagradu za naročiti doprinos u senzibilizaciji javnosti o potrebama i aktivnostima mladih, osnaživanju dijaloga i razumijevanja među generacijama. Nagradu je među pet finalista osvojio Dario Kovač koji se u svom volonterskom radu posvetio djeci s poteškoćama u razvoju

Nagrada, je uz pismeno priznanje, dobitniku donijela i pet tisuća kuna, a on je svoj obol dao kroz višegodišnji volonterski rad u udruzi MOGU pomažući djeci s s poteškoćama u razvoju, oboljelim od celebralne paralize, djeci s Downovim sindromom i slično. Ono što ga je izdvojilo od petero finalista je osmišljavanje idejnog projekta i sudjelovanje u znanstvenom istraživanju o utjecaju roditeljskog ponašanja i emocionalne inteligencije kao zaštitnih faktora u razvoju simptoma ADHD kod osnovnoškolaca.

Na temelju rezultata rečenog istraživanja, osmislio je i u djelo proveo radionice s djecom i roditeljima koje su se u travnju prošle godine održavale u tri osnovne škole na području grada Zadra. Rezultati su pokazali kako roditeljska ponašanja i emocionalna inteligencija uvelike utječu na razvoj simptoma ADHD, što nije novost u svijetu, ali jest u Hrvatskoj. Kod nas, naime, ovaj, još uvijek relativno 'novi' fenomen kod poteškoća u razvoju djece, nije dovoljno prepoznat i priznat u njegovom punom obimu, pa su znanstvena istraživanja, i rečene radionice koje je vodio mladi Dario Kovač, time još i vrednije.

'Izuzetno smo zadovoljni što se ovoga puta ističe velika kreativnost i veliki potencijal mladih u našoj zemlji umjesto da se uvijek o njima piše u negativnom smislu poput problema nezaposlenosti, ovisnosti, maloljetničke delikvencije i slično. Znanje koje su mladi stjecali godinama školovanja treba i mora biti implementirana u praksi umjesto da ostane mrtvo slovo na papiru.

Upravo zbog toga, ove je godine jedan od 'partnera' u dodjeli ove nagrade i Ministarstvo rada na čelu s kolegom Mirandom Mrsićem i očekujemo od njih veću angažiranost u poticanju mladih na ovakav rad i ispunjavanje svog slobodnog vremena koje im se kasnije, kod traženja posla može uzeti u obzir kao famozna godina radnog iskustva bez koje se mladi gotovo nigdje ne mogu zaposliti', istaknula je Milanka Opačić koja je osobno uručila nagradu Dariju Kovaču

Volontiranje kao svakodnevni posao

Na pitanje kako je odlučio svoje slobodno vrijeme trošiti na ovakav rad, za tportal je izjavio: 'Koristim svoje slobodno vrijeme na način koji ga koristim prvenstveno zato što mi je to zanimljivo i izazovno, a i društveno korisno. Na volontiranje gledam kao i na svakodnevni posao. Ukoliko mladi rade nešto što ih zanima i u čemu vide sebe, onda to prestaju doživljavati kao moranje, već kao doživljaj i zanimaciju. Volontiranje, kao i sve drugo za što je potreban trud, iziskuje određene žrtve, ali ukoliko se mladima ponudi nešto izazovno, ukoliko im se održi motivacija (za što smatram da se može napraviti) te ukoliko se mladima ponudi u volontiranju nešto što oni smatraju da je za njih osobno korisno, onda će vidjeti i da je pomaganje drugima najveći 'booster' sreće i ispunjenja koji mogu dobiti u životu. A to treba poticati', istaknuo je Dario Kovač.

'Budite mladi, tvrdoglavi, ne zahtijevajte ništa manje od izvrsnosti, ne pristajte na kompromise, ni kod sebe ni kod drugih', poručio je za kraj svim mladima, dobitnik ove prije svega poticajne nagrade.