UGOVOR S EU-om NAKON IZBORA

Bruxelles zeznuo Kosoričin 'pakleni' plan?

Jadranka Kosor dobra

Jadranka Kosor dobra

Izvor: Cropix / Autor: Jadranka Kosor. Foto: Darko Tomas / CROPIX

Prema kalendaru Europskog parlamenta, premijerka Jadranka Kosor potpis na Pristupni ugovor s Europskom unijom stavit će tek u tjednu nakon izbora - kao čelnica tehničke vlade

HTV doznaje da je takav raspored službama u Bruxellesu stigao iz poljskog predsjedništva. Parlamentarni izbori održat će se 4. prosinca.

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da bi se pristupni ugovor s Hrvatskom trebao potpisati 9. prosinca, a poljsko predsjedništvo nije moglo potvrditi taj datum.

"Poljsko predsjedništvo i hrvatska vlada žele potpisivanje ugovora 9. prosinca, a mi u Europskom parlamentu moramo obaviti svoj dio posla, što ćemo i učiniti kako bi taj datum bio moguć", izjavio je Swoboda na pitanje novinara o mogućem vremenskom rasporedu rasprave o pristupnom ugovoru u Europskom parlamentu i njegovu potpisivanju.

Savjetnik u poljskom Stalnom predstavništvu pri EU-u Mariusz Daca, koji predsjeda radnom skupinom Vijeća EU-a za izradu nacrta pristupnog ugovora, rekao je kako se radi na tome da se ugovor potpiše u prosincu, ali nije mogao potvrditi nikakav konkretan datum.

"Nikakav konkretan datum nije utvrđen, ali razmatramo mogući datum u prosincu u skladu s napretkom postignutim u izradi pristupnog ugovora i dovršetku potrebnih zakonodavnih postupaka. Isto tako nemam informaciju gdje bi ugovor mogao biti potpisan", rekao je Daca zamoljen da komentira Swobodinu izjavu.

"Posao na izradi nacrta pristupnog ugovora je u završnoj fazi i mi u radnoj skupini smo odlučni dovršiti pripremni posao i sve predviđene postupke kako bi se pristupni ugovor potpisao u prosincu ove godine i tako osiguralo dovoljno vremena za postupak ratifikacije u zemljama članicama i u Hrvatskoj kako bi Hrvatska mogla postati članicom EU-a 1. srpnja 2013. godine", rekao je Daca.

Ako do potpisivanja dođe 9. prosinca, kada se u Bruxellesu održava summit čelnika Europske unije, to će značiti da će ugovor biti potpisan nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, koji su najavljeni za 4. prosinca.

Izvjestitelj Swoboda je rekao da je "to dobro, jer treba razdvojiti te dvije stvari, izbore i potpisivanje ugovora o pristupanju Europskoj uniji".

Prema pravilima EU-a, za potpisivanje pristupnog ugovora potreban je pristanak Europskog parlamenta.

Swoboda je rekao da će se o tome glasovati na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta 14. studenoga, a na plenarnoj sjednici 1. prosinca, nakon čega će biti moguće potpisivanje pristupnog ugovora.

Tekst ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će gotov do polovice rujna, a poljski premijer Donald Tusk je najavio da će ga tada osobno donijeti u Zagreb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi