PRIJEDLOZI ZA GLAVNI ODBOR

Brumnić i Vukas postaju glavni tajnik i direktor SDP-a?

09.12.2016 u 20:29

Bionic
Reading

Zvane Brumnić najvjerojatnije će biti novi glavni tajnik SDP-a, a Nikša Vukas najvjerojatnije postati poslovni direktor stranke. Naime, njih će novoizabrani šef SDP-a Davor Bernardić predložiti Glavnom odboru da ih izabere u nedjelju

Najznačajnije su to informacije s večeras održane prve sjednice novoizabranog Predsjedništva SDP-a.

Brumnić
je posljednjih šest godina vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, posljednje četiri i predsjednik kluba SDP-a i čovjek od Bernardićeva najvećeg povjerenja. Mnogi će reći i siva eminencija zagrebačkog SDP-a, tajnik gradske organizacije od 2010. do 2013. i čovjek s kojim se oko svega Bernardić konzultira prije no što donese odluku.

Brumnić, inače diplomirani inženjer građevine, u stranci je od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća. Dugi niz godina radio je u Gradskom uredu za prostorno planiranje i jedno vrijeme bio šef novozagrebačke ispostave.

Nikša Vukas, diplomirani inženjer agronomije, manje je poznat kao SDP-ovac, a više kao voditelj turističkog kompleksa Krašograd. Krašograd se našao u središtu skandala kada je tadašnji predsjednik Uprave Nadan Vidošević za Kraš kupio 4,2 milijuna kvadrata poljoprivrednih površina, a onda sa svojim partnerima, redom direktorima u Krašu još 1,5 milijuna kvadrata za njihove osobne potrebe. Vidošević je zemljište kupio od tvrtke Ruris Jaska čiji je zaposlenik bio Vukas, da bi nakon toga postao voditelj Krašograda.

Da su njih dvojica ozbiljni kandidati, potvrdio je i nakon sjednice Predsjedništva Bernardić.

Upitan je li mu poznato da se Vukasovo ime spominje u vezi s Krašogradom, Bernardić je kazao da za to ne zna.

Glavni odbor u nedjelju će izabrati i svog novog predsjednika. U igri su, kao što je tportal već pisao, riječki SDP-ovac i desna ruka Zlatka Komadine Erik Fabijanić, a krapinsko-zagorski SDP istaknuo je kandidaturu tamošnjeg župana Željka Kolara. Njegova kandidatura nije kod svih izazvala oduševljenje, no dojam je taj da krapinsko-zagorski SDP s kandidaturom misli inzistirati do kraja. Ako ne bude izabran, Kolar se, prema neslužbenim informacijama, misli povući iz Glavnog odbora.

Što se pak tiče predsjednika Kluba zastupnika, to će biti Arsen Bauk, no prema izjavi Bernardića, to će biti izglasano sljedeći vikend na team-buildingu u Slavoniji. Jedan od potpredsjednika trebao bi biti Gordan Maras, a iako se pričalo da bi drugi mogao biti Siniša Hajdaš Dončić, on je to odbio.

Glavna tema današnje sjednice Predsjedništva bile su pripreme za sutrašnju sjednicu Sabora o proračunu.

Radi se o prenapuhanom proračunu koji će uzrokovati ozbiljan rebalans ili novo zaduženje, poručio je Bernardić

'Hrvatska pleše po rubu. Samim prijedlogom proračuna troši se ono što nemamo. Poreznom reformom pogođeni su najsiromašniji, umirovljenici i oni koji imaju najniže prihode, kulturnjaci, znanstvenici, ugostitelji, a ovime otvaramo pipu i voda curi na sve strane', kazao je Bernardić dodavši kako je SDP nakon sebe ostavio red.