covid-19

Broj zaraženih u istočnoj Europi premašio brojku od 10 milijuna

12.02.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Broj slučajeva zaraženih covidom-19 u istočnoj Europi prešao je 10 milijuna u petak, prema podacima Reutersa, dok zemlje diljem regije pokušavaju ubrzati nabavu cjepiva od više dobavljača kako bi ubrzali programe procjepljivanja.

Zemlje u istočnoj Europi prijavile su više od 10.02 milijuna zaraženih i 214.691 smrtnih slučajeva otkad je pandemija počela.

Međutim, broj dnevnih slučajeva u regiji opao je za oko 31 posto u posljednjih 30 dana, u usporedbi s 30 dana prije toga, pokazuje Reutersova analiza.

Rusija ima najviše slučajeva u regiji te je postala prva europska zemlja koja je u ponedjeljak prešla brojku od 4 milijuna zaraženih.

Zemlja je također prijavila najviše smrti u istočnoj Europi, gotovo 80.000.

U pandemiji koja je samo u Europi usmrtila više od 750 tisuća ljudi, kašnjenje pošiljke cjepiva koje su proizveli AstraZeneca i Pfizer ugrozilo je plan Europske unije da do ljeta cijepi 70 posto odraslih osoba.

Kako bi doskočile manjku zaliha cjepiva, mnoge zemlje u istočnoj Europi dale su se u potragu za drugim proizvođačima cjepiva, prije svega iz Rusije i Kine.

Mađarska će ubrzo započeti cijepiti osobe koje pate od kroničnih bolesti ruskim Sputnjikom V, time postavši prva država u Europskoj uniji koja će cijepiti svoje građane njime, dok je češki premijer Andrej Babiš u srijedu rekao da će pričekati da Europska agencija za lijekove (EMA) odobri rusko cjepivo.

Ukrajina, koja je zabilježila više od 1,2 milijuna slučajeva zaraze i 24.058 smrtnih slučajeva, već se složila da će kupiti određeni broj doza cjepiva iz Kine te očekuje da će dobiti barem 8 milijuna doza u sklopu globalnog programa COVAX namijenjenog siromašnijim zemljama.

Ukrajina je službeno zabranila ruska cjepiva.