LAGANO UMIRANJE

Brodosplit: 286 radnika na čekanju

15.02.2011 u 18:36

Bionic
Reading

Splitskom škveru onemogućeno je potpisivanje ugovora za gradnju novih brodova, pa je Uprava prisiljena radnike ostaviti kod kuće

Oko dramatične situacije u splitskom brodogradilištu, kojemu je do dovršetka plana restrukturiranja zabranjeno ugovaranje gradnje novih brodova, kao da se nitko previše ne uzbuđuje: Vlada šuti, gradonačelnik Željko Kerum izgleda nezainteresirano, a čak je i viđeni sindikalist Zvonko Šegvić prošlog tjedna objavio pismo kojim poziva radnike na 'ustrajnost, strpljivost i zajedništvo'. Istovremeno, počele su se ostvarivati crne slutnje – u utorak poslijepodne objavljeno je da ovog mjeseca na čekanje odlazi čak 286 radnika.

'Do konca ovog mjeseca na prekid rada bit će upućeno ukupno 147 radnika Brodosplita te još 139 iz ostalih društava Grupe Brodosplit', potvrđeno nam je u splitskom brodogradilištu. Prekid rada, odnosno čekanje, ima rok trajanja od 30 dana, no po potrebi se može i produljiti. Suglasnost je stigla i od Radničkog vijeća.

'Tom odlukom ni na jedan način nisu zgrožena prava radnika. Primjenjivat će se za njih najpovoljnije pravilo, pa će njihova mjesečna plaća iznositi prosjek isplaćene plaće za posljednja tri mjeseca', objašnjavaju u Brodosplitu.

Tvrde da se na radi o početku otkaza niti proglašenju tehnološkog viška te da će se svih tristotinjak radnika postupno vraćati na posao. Ali, eto, tek kada škveru bude omogućeno potpisivanje novih ugovora...