JASAN STAV EUROPSKE KOMISIJE

Brodogradilišta moraju biti ekonomski održiva

16.04.2010 u 17:31

Bionic
Reading

Europska komisija ne želi nagađati kad bi Hrvatska mogla početi pregovore u poglavlju Tržišno natjecanje i ne želi govoriti o nekom alternativinom planu propadne li drugi natječaj za privatizaciju brodogradilišta te ističe kako očekuje da ta brodogradilišta na kraju procesa, kad Hrvatska uđe u EU, budu konkurentna i ekonomski održiva, izjavila je u petak glasnogovornica za proširenje Angela Filote

"Ne želim komentirati rokove, mogu reći da na kraju procesa želimo vidjeti konkurentna i ekonomski održiva brodogradilišta, jer ta brodogradilišta ulaze u Europsku uniju zajedno s Hrvatskom", rekla je Filote odgovarajući na pitanje može li se uskoro otvoriti to poglavlje i što Hrvatska treba učiniti u ispunjavanju mjerila.

Na pitanje razmišlja li EK o nekakvu planu B ako propadne drugi natječaj za privatizaciju brodogradilišta, Filote je rekla da "ne govorimo o planu B, nego o tome da se propisi o državnim potporama trebaju korektno primjenjivati".

"Jasno je da Hrvatska treba primjenjivati europske zakone o državnim potporama. Ti zakoni su sada i hrvatski zakoni i zato od Hrvatske očekujemo da ih u potpunosti provodi i osigura da nema nezakonitih potpora", dodala je Filote, glasnogovornica povjerenika Štefana Fuelea.

Hrvatska je vlada u dogovoru s EK-om odlučila restrukturirati brodogradilišta, koja dobivaju državne potpore protivno europskim propisima, kroz privatizaciju. U veljači je vlada raspisala drugi natječaj za privatizaciju brodogradilišta s rokom za predaju ponuda od 60 dana, koji istječe 19. travnja, ali je vlada u srijedu odlučila produljiti taj rok za još 30 dana, do 19. svibnja.

Prije odluke o produljenju roka za predaju ponuda, EU je potkraj ožujka pozvao hrvatsku vladu da dostavi svoje pregovaračko stajalište, što je Hrvatska odmah i učinila. Taj poziv znači kako EU ocjenjuje da je Hrvatska ispunila sva mjerila za otvaranje toga poglavlja. Da bi se pregovori u tom poglavlju otvorili, i EU mora donijeti svoje zajedničko pregovaračko stajalište, a EK upravo izrađuje njegov nacrt, koje na kraju prihvaćaju zemlje članice.

Tržišno natjecanje jedno je od triju poglavlja koje Hrvatska još nije otvorila u pristupnom procesu. Ostala dva su Pravosuđe i temeljna prava i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.