RAFINERIJA U BIH

Brođani ponovno prosvjeduju zbog zagađenja zraka

02.11.2013 u 13:11

Bionic
Reading

Godinu dana nakon velikog prosvjednog mimohoda, građani Slavonskog Broda danas će se ponovno okupiti prosvjedujući što se problem onečišćenja zraka, koje stiže iz Rafinerije Brod u Bosanskom Brodu s bosanskohercegovačke strane Save, sporo ili nikako ne rješava.

Prosvjedni skup u organizaciji Građanske inicijative 'Kad ako ne sad' održat će se u 19 sati na središnjem gradskom trgu. 'Godinu dana je prošlo, godinu dana lažnih obećanja. Radni sastanci, dogovori, ali promjena nema, osim mjerne postaje u krugu rafinerije. Na žalost natječaj za drugu mjernu postaju koja je trebala biti postavljena u Slavonskom Brodu već treći put propada', izjavio je Dalibor Vašarević, pokretač inicijative.

Očekuje da će se prosvjedu pridružiti veliki broj Brođana, koji se, istaknuo je, pozivaju na Ustav i pravo građana na čist zrak. Rekao je kako su na prosvjedni skup pozvani svi koji mogu nešto učiniti, među njima i Predsjednika Republike Ivu Josipiovića i ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, no da nitko od njih zasad nažalost nije potvrdio dolazak.

Nakon što je inicijativa najavila svoj novi prosvjed, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode prekjučer je objavilo priopćenje u kojem između ostalog stoji kako su završene 'pripremne radnje oko dokumentacije za postavljanje pokretne mjerne postaje u Slavonskom Brodu, te je dogovoren rok do kojeg će mjerna postaja biti postavljena'.

Ministarstvo napominje i kako će sukladno dogovoru između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), praćenje kvalitete zraka na pokretnoj mjernoj postaji započeti 11. studenoga.

'Prema podacima ministarstva pokretna mjerna postaja će mjeriti parametre: SO2, H2S, CO, benzen i lebdeće čestice PM10 i PM2,5. Mjerna postaja u vlasništvu je Fonda, a mjerenja će provoditiIMI kao referentni laboratorij', naveli su u Ministarstvu.

Podsjetili su i da su na području čiji zrak onečišćuje rafinerija trenutno postavljene dvije mjerne postaje, jedna u Slavonskom Brodu, a druga je u probni rad puštena 18. listopada u Bosanskom Brodu. 'Problem je u različitim ekološkim standardima, hrvatski su standardi znatno stroži i na mjernoj stanici u Slavonskom brodu učestalo se mjere prekoračenja različitih praćenih parametara, dok u Bosanskom Brodu tvrde da su sva mjerenja pokazala kako je sve u okvirima vrijednosti propisanih zakonima BiH i Republike Srpske', tvrde u Ministarstvu.