RATNI ZLOČINI U GAZI

Britanski sud naložio uhićenje Tzipi Livni

15.12.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Izraelski veleposlanik u Velikoj Britaniji Ron Prosor u utorak je kritizirao odluku britanskoga suda o izdavanju naloga za uhićenjem bivše izraelske ministrice vanjskih poslova, aktualne oporbene čelnice Tzipi Livni, koja je u Londonu trebala održati predavanje

TEL AVIV - Arapski mediji nešto ranije su izvijestili da je Livni odbila održati predavanje u Velikoj Britaniji strahujući da bi mogla biti uhićena. Nalog za njezinim uhićenjem britanski je sud izdao zbog njezinih navodnih ratnih zločina, počinjenih tijekom izraelske ofenzive prošle zime u Pojasu Gaze dok je obavljala ministarsku dužnost, objavio je britanski list "Guardian" u svom online izdanju u utorak, potvrdivši ranija medijska izvješća o tome.

Aktualna predsjednica centrističke stranke Kadime trebala je sudjelovati u radu konferencije Židovskog nacionalnog fonda u Londonu, no kako su javili izraelski mediji, Scotland Yard organizatorima je savjetovao da konferenciju odgode. Pošto je ustvrđeno da Livni nije u Velikoj Britaniji, nalog za uhićenjem je poništen, prenose izraelski mediji.

Tijekom ofenzive na Hamasove položaje koja je trajala tri tjedna, izraelski premijer bio je Ehud Olmert, a ministar obrane Ehud Barak. Livnijevu, Olmerta i Baraka smatraju najodgovornijima za rat u kojemu je, kako navode palestinske organizacije za obranu ljudskih prava, poginulo 1.400 Palestinaca, među kojima najviše civila.