ministrov GAF

Britanski šef diplomacije nepažljivom izjavom povećao kaznu zatvorenici u Iranu?

07.11.2017 u 15:57

Bionic
Reading

Humanitarna organizacija Thomson Reuters optužila je u ponedjeljak britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona da je netočnom izjavom o tome zašto je zaposlenica spomenute zaklade bila u Iranu samo povećao njezinu zatvorsku kaznu

Nazanin Zaghari Ratcliffe, zaposlenica Zaklade Thomson Reuters, trenutno je na izdržavanju petogodišnje zatvorske kazne zbog, kako stoji u presudi, pokušaja rušenja vlade u Teheranu, a najnovija izjava britanskog šefa diplomacije mogla bi joj dodatno otežati položaj.

Boris Johnson je naime prošlog tjedna pred britanskim parlamentarnim odborom izjavio kako je Zaghari Ratcliffe 'podučavala ljude novinarstvu' kad je uhićena na teheranskom aerodromu prošle godine.

Nakon Johnsonove izjave zaposlenica zaklade je pozvana na neplaniranu sudsku sjednicu te su tužitelji iskoristili ministrovu izjavu kao dokaz da je bila uključena u širenje antiiranske propagande, zbog čega joj prijeti povećanje zatvorske kazne.

Iz zaklade su priopćili kako Zaghari Ratcliffe nije bila poslovno u Iranu, već s kćeri u obiteljskom posjetu.

Visoko vijeće za ljudska prava Irana priopćilo je kako su Johnsonovi komentari dokazali da je zaposlenica zaklade bila u zemlji zadužena za 'sve samo ne zbog odmora'.

Monique Villa iz zaklade priopćila je kako Zaghari Ratcliffe nije novinarka te kako nikad nije obučavala novinare u Thomson Reutersu, već je ondje radila isključivo kao projektni menadžer.