STOTINE MILIJARDI

Britanski premijer: Zapad mora odvažnije plijeniti zamrznuto rusko bogatstvo

25.02.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Zapad bi trebao odvažnije konfiscirati rusku imovinu zamrznutu nakon invazije Rusije na Ukrajinu 2022., rekao je britanski premijer Rishi Sunak u nedjelju

Sunak je u članku Sunday Timesa povodom dvije godine od početka sukoba izjavio da Ukrajina i dalje treba više dalekometnog oružja, bespilotnih letjelica i streljiva i druge pomoći. "Moramo smjelije pristupiti udaru na rusko ratno gospodarstvo. Moramo i odvažnije plijeniti stotine milijardi zamrznute ruske imovine", rekao je.

Prošli mjesec britanski ministar investicija Dominic Johnson sastao se sa zamjenikom američkog ministra financija Wallyjem Adeyemom radi razgovora o zapljeni zamrznute ruske imovine, naglašavajući pritom da to treba provesti u skladu s međunarodnim pravom.

Europska unija, SAD, Japan i Kanada zamrznule su oko 300 milijardi dolara imovine ruske središnje banke 2022. godine kad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Zemlje G7 razmatraju zapljenu imovine kao način da Rusija plati štetu prouzročenu njenom invazijom na Ukrajinu.

Sunak je također pozvao SAD da nastavi pružati financijsku i vojnu potporu Ukrajini.

"Nikad ne bismo smjeli podcijeniti ono što je Amerika dosad učinila za Ukrajinu i za euroatlantsku sigurnost. Pozivam ih da nastave s tom potporom, a uvjeren sam da hoće", piše u članku.

Britansko ministarstvo obrane najavilo je u subotu pomoć od 286 milijuna eura za financiranje ukrajinskog topničkog streljiva.