IZBJEGLIČKA KRIZA

Britanski mediji strpali Hrvatsku u isti koš s Mađarskom i Slovenijom

21.09.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Nakon što je izbjeglicama iskazala dobrodošlicu Hrvatska je poručila da nije u stanju nositi se s rastućim brojkama i prebacila ih na granicu s Mađarskom, a ona ih je pak brzo prevezla do Austrije, izvještava BBC. Istovremeno, Guardian piše da su Mađarska, Slovenija i Hrvatska odustale od pokušaja da blokiraju prolaz migrantima u Austriju te da Europska unija vodi bitku za pronalazak trajnog političkog rješenja

Najmanje 15.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka, došlo je tijekom vikenda iz Hrvatske, preko Mađarske, u Austriju, javila je austrijska novinska agencija APA. Mađarska je privremeno odustala od pokušaja da spriječi izbjeglice u prelasku svoje granice. Još ih je 2.500 prešlo iz Hrvatske u Sloveniju, unatoč početnim nastojanjima Slovenaca da im blokiraju put.

U pitanju je potpun preokret, osobito u Mađarskoj. Vlada u Budimpešti pokušavala je zaustaviti ulazak migranata bez dokumenata podižući ogradu duž južne granice sa Srbijom, a potom i raspoređujući vojna vozila na zapadnu granicu s Hrvatskom, piše Guardian. No do nedjelje, nastavlja britanski dnevnik, mađarski otpor sveo se uglavnom na retoriku. Ova država dopustila je ulaz tisućama izbjeglica iz Hrvatske, iako je šef diplomacije Péter Szijjártó najavio stože mjere. 'Država smo stara više od tisuću godina koja je u svojoj povijesti morala braniti ne samo sebe, već mnogo puta i Europu. Tako će biti i ovaj put', kazao je Szijjártó.

U međuvremenu, Mađarska je otvorila i granicu sa Srbijom, iako uz stroge granične kontrole. Upravo je zatvaranje te granice rezultiralo prelaskom velikog broja migranata u Hrvatsku, piše BBC. U nedjelju je nastao metež u pograničnom gradu Tovarniku jer su se migranti borili za ulazak u vlak koji ih je, po njihovom uvjerenju, trebao odvesti u Austriju. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je za BBC da je situacija 'nemoguća za tako malu zemlju' uz 27.000 migranata koji su ušli u posljednjih pet dana.

Izbjeglička kriza razotkrila je duboke podjele među europskim državama, zaključuje BBC. Francuski predsjednik Francois Hollande upozorio je da 'nitko ne može biti izuzet' od primanja ljudi s pravom na azil dok je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio da bi EU trebao pomoći sirijskim izbjeglicama 'boljim životom bliže njihovim domovima'.

Očekuje se da će se šefovi diplomacija Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke na današnjem sastanku još jednom usprotiviti pozivu Njemačke za pravednijom raspodjelom izbjeglica među državama članicama EU-a.