CEREMONIJA SJEĆANJA

Britanski kralj i premijer Sunak vodit će komemorativne službe nakon prosvjeda

12.11.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Kralj Charles III i premijer Rishi Sunak će predvoditi ceremonije sjećanja na poginule u ratu u Velikoj Britaniji u nedjelju, pokušavajući ujediniti zajednice nakon dana prosvjeda u Londonu u subotu, kada se policija sukobila sa skupinama krajnje desnice

Godišnja komemoracija Dana primirja 11. studenoga, kojom se obilježava kraj Prvog svjetskog rata i prisjeća se onih koji su poginuli u vojnoj akciji, bila je popraćena kontroverzama zbog istodobnog održavanja velikog propalestinskog marša Londonom.

Premijer Rishi Sunak rekao je da je nepoštovanje održavati skup na Dan primirja, a stotine protuprosvjednika iz krajnje desničarskih skupina pojavile su kako bi se suprotstavile propalestinskom skpu i sukobile se s policijom. Prema policijskim podacima uhićeno je više od stotinu ljudi.

Sunak je u subotnjem priopćenju osudio scene nasilja i rekao da bi događaj trebao biti u znaku jedinstva. 'Vikend sjećanja je vrijeme da se okupimo kao nacija i prisjetimo se onih koji su se borili i umrli za naše slobode. Neprihvatljivi prizori danas omalovažavaju njihovo sjećanje', rekao je.

Oko 10.000 veterana i 800 pripadnika oružanih snaga trebalo bi prisustvovati službi kod spomenika Kenotaph u središtu Londona u nedjelju, prema priopćenju vlade.

Sunak je rekao da bi nedavni događaji trebali poslužiti kao jasan podsjetnik da mir ne treba uzimati zdravo za gotovo, vjerojatno misleći na višemjesečni rat Izraela s Hamasom nakon što su militanti iz Gaze napali Izrael 7. listopada i uzeli taoce. Vlada je priopćila da će veterani britanskog programa nuklearnih testiranja dobiti nova odličja kao priznanje za njihovu posebnu službu.

Dan primirja (eng. Armistice Day) obilježava se u spomen na godinu 1918. kada je u francuskome gradu Compiegneu potpisan sporazum između zapadnih saveznika s jedne i Njemačke s druge strane, čime je službeno završen rat na Zapadnom frontu. Sporazum je stupio na snagu u jedanaestom satu jedanaestoga dana jedanaestog mjeseca, što ima posebnu simboliku sjećanja na žrtve stradale u Velikom ratu.