TERORIZAM

Britanija obustavlja letove prema Jemenu

30.10.2010 u 17:26

Bionic
Reading

Bomba pronađena u britanskoj zračnoj luci East Midlands na teretnom zrakoplovu za Sjedinjene Države bila je dovoljno snažna da je u slučaju eksplozije mogla srušiti zrakoplov, izjavila je u subotu britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May

U svom odgovoru na takav razvoj događaja, Britanija će zaustaviti sve letove teretnih zrakoplova iz Jemena u Britaniju ili u tranzitu. "Mogu potvrditi da je naprava mogla eksplodirati i da se to dogodilo zrakoplov se mogao srušiti", rekla je May nakon sastanka kriznog odbora britanske vlade.

Dva paketa s eksplozivnim napravama pronađena su u petak u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na teretnim zrakoplovima koji su iz Jemena letjeli za Chicago. Paketi su trebali biti isporučeni dvjema sinagogama u Chicagu. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se radilo o vjerodostojnoj terorističkoj prijetnji sigurnosti SAD-a,

Theresa May je izjavila da zasad nema informacijama da postoji trenutačna prijetnja novim terorističkim napadima. Izravni putnički letovi iz Jemena u Britaniju zabranjeni su još u siječnju, ali je May rekla da su potrebne konkretnije mjere. "U suglasnosti s ministrom prijevoza Philipom Hammondom odmah smo obustavili letove svih teretnih zrakoplova u Britaniju, ili u tranzitu preko Britanije", naglasila je.

Barack Obama je odmah u petak naložio ministarstvu domovinske sigurnosti i svim drugim policijskim i obavještajnim službama da "poduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitile američke građane od tog tipa napada". Obama je najavio da će SAD istražiti izvor tih sumnjivih paketa i njihovu povezanost s drugim terorističkim urotama. Naglasio je da Al-Kaida Arapskog poluotoka, koja je bazirana u Jemenu, "nastavlja planirati napade na tlu SAD-a i na američke saveznike i prijatelje".