razmjena teška 27 milijardi dolara

Britanija i Kanada potpisale trgovinski sporazum za razdoblje nakon brexita

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 21.11.2020 17:04
  • Objavljeno 21.11.2020 u 17:04
Kanada Velika Britanija

Kanada Velika Britanija

Izvor: Profimedia / Autor: Olekcii Mach / Alamy / Alamy / Profimedia

Britanija i Kanada potpisale su u subotu trgovinski sporazum na temelju kojega će nakon brexita nastaviti razmjenu roba i usluga vrijednu 27 milijardi dolara i najavile da će dodatno produbiti veze u razgovorima o novom bilateralnom sporazumu tijekom iduće godine

Britanija pregovara o nekoliko prijelaznih bilateralnih sporazuma koji bi trebali stupiti na snagu kada krajem godine završi prijelazno razdoblje razdruživanja s Europskom unijom, a u mnogima se naprosto prenosi uvjeti koje je Unija već dogovorila.

Ured britanske vlade za međunarodnu trgovinu je rekao da je "načelni dogovor" da se produlji i prenese trgovinski sporazum EU-a i Kanade otvorio put za pregovore o novom bilateralnom sporazumu koji bi mogao pokrivati područja poput digitalne trgovine, zaštite okoliša i jačanja položaja žena u ekonomiji.

"Današnji sporazum osigurava nastavak trgovinske razmjene vrijedne 20 milijardi funti i tisuće radnih mjesta", rekla je ministrica trgovine Liz Truss.

"Očekujemo postizanje novog ambicioznijeg sporazuma iduće godine koji će za cilj imati stvaranje još više mogućnosti za tvrtke i poboljšanja života ljudi u cijeloj zemlji".

Britanski premijer Boris Johnson nastoji stvoriti "globalnu Britaniju" koja će samostalno potpisivati i dogovarati bolje sporazume nego EU. Kritičari primijećuju da su za sada ti sporazumi velikim dijelom isti.

Britanska vlada kaže da je u dvije godine dogovorila trgovinske sporazume s 53 zemlje, koji pokrivaju britansku bilateralnu trgovinu u ukupnoj vrijednosti od 164 milijardi funti.

Truss je rekla da će sporazum s Kanadom spriječiti uvođenje carina na automobile, govedinu i ribu u procijenjenoj vrijednosti od 42 milijardi funti .

Sporazum o nastavku trgovine između Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade prije službenog potpisivanja će još proći konačne pravne provjere.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!