protokol službenog imenovanja

Britanija je dobila novog lidera. Ovako će izgledati prvi dani nove britanske premijerke Liz Truss

05.09.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Britanska Konzervativna stranka izabrala je danas novu čelnu osobu, a aktualna britanska šefica diplomacije Liz Truss uvjerljivo je pobijedila i time postala nova britanska premijerka, što će već u utorak službeno potvrditi kraljica Elizabeta

Ponedjeljak

Nakon cijelog ljeta kampanje u popodnevnim satima objavljeni su rezultati izbora za novog lidera Konzervativne stranke. Pobjedu je odnijela Liz Truss s 57,4 posto osvojenih glasova članova stranke, a njezin protukandidat Rishi Sunak osvojio je 42,6 posto glasova.

Truss je osvajanjem pozicije šefice torijevaca postala i britanska premijerka, što u utorak službeno mora potvrditi i kraljica Elizabeta, a koja službeno postavlja britanske predsjednike vlade.

Utorak

Utorak je rezerviran za službeno imenovanje Liz Truss kao nove premijerke. Još uvijek aktualni premijer Boris Johnson i Liz Truss uputit će se u škotski Balmoral te će se pred kraljicom Elizabetom odigrati i službena primopredaja. Kraljica je ovaj put prekinula tradiciju te se zbog njezinih problema s kretanjem primopredaja održava u Škotskoj, a ne u Buckinghamskoj palači u Londonu.

Uoči odlaska u Balmoral ispred premijerske rezidencije u Downing Streetu obratit će se premijer u odlasku Boris Johnson. On će u Balmoralu obavijestiti kraljicu da podnosi ostavku, nakon čega će čelnica britanske monarhije primiti Truss. U procesu zvanom 'rukoljub' kraljica će upitati Truss hoće li sastaviti vladu te će novu šeficu Konzervativne stranke imenovati premijerkom.

Po povratku iz Škotske Truss će održati prvi govor ispred premijerske rezidencije u Downing Streetu. Već od utorka popodne do večernjih sati očekuju se prva imenovanja u novoj britanskoj vladi. Očekuje se da se prvo imenuju ministar vanjskih poslova, ministar financija, ministar unutarnjih poslova te ministar gospodarstva.

Truss će održati i niz razgovora sa svjetskim čelnicima, a ranije je već rekla da će prvo nazvati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

  • +12
Liz Truss Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Srijeda

U srijedu ujutro Truss bi mogla održati prvi sastanak svog novoimenovanog kabineta. Očekuje se da na tom sastanku tema budu kriza i standard života građana, s obzirom na pritisak na vladu da intervenira kako bi se što prije ublažio teret rastućih troškova energije.

U podne će se Truss pojaviti i na prvom aktualnom satu u britanskom parlamentu te će se prvi put obračunati i sa šefom oporbe, liderom laburista Keirom Starmerom. Prvi parlamentarni nastup Truss kao premijerke pratit će i bivši premijer Boris Johnson, a koji se nakon odlaska iz vlade vraća u parlamentarne klupe kao zastupnik.

Tijekom srijede očekuje se nastavak imenovanja u britanskoj vladi, dok se ne popune sva ministarska mjesta. Također, očekuje se da će Truss nastaviti razgovarati sa svjetskim čelnicima.