NEMA HELIKOPTERA ZA ASADA

Britanci zaustavili ruski brod s oružjem za Siriju

19.06.2012 u 13:23

Bionic
Reading

Ruski teretni brod Alaed s vojnim helikopterima i raketama, poslan u Siriju, zaustavljen je kod obala Škotske na inzistiranje britanske vlade. Prema pisanju Daily Telegrapha, britanske sigurnosne službe izvršile su pritisak na lučku osiguravajuću kompaniju Standard Club koja je poništila papire ruskom teretnjaku

Protiv slobodne plovidbe Alaeda još prošlog se tjedna zauzela američka državna tajnica Hillary Clinton, tvrdeći da se na njemu nalazi oružje koje vojska sirijskog vlastodršca Bašara al-Asada namjerava upotrijebiti u pobunjenim gradovima. Velika Britanija tvrdi da bi propuštanje plovila s oružjem narušilo sankcije koje Europska unija provodi protiv režima u Siriji, gdje već više od godinu dana traje građanski rat u kojem je poginulo oko 12 tisuća ljudi.

Na Alaedu se, između ostalog, navodno nalaze stari helikopteri Mi-25 koje je Sirija kupila još u vremenima Sovjetskog Saveza, a u Rusiji su bili na servisu. Po svemu sudeći, brod će se morati vratiti u Kalinjingrad, gdje je i natovaren.

Dok zapadne zemlje razmatraju vojnu intervenciju u Siriji, Rusija se tome oštro protivi. Službena Moskva tvrdi da poštuje dogovor UN-ovog Vijeća sigurnosti po pitanju trgovanja sa Sirijom objašnjavajući da je dostava spornih helikoptera ispunjavanje ugovora koji je potpisan davno prije eskalacije građanskog rata u toj zemlji.

'Ne snabdijevamo Siriju niti ikoga drugog stvarima koje se koriste za borbu protiv mirnih demonstranata, za razliku od Sjedinjenih Država, koje redovito snabdijevaju regiju (zapadne Azije, op. M. S.) takvom specijalnom opremom', izjavio je prije tjedan dana ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, odgovarajući na optužbe Hillary Clinton i podsjećajući na 'jednu nedavnu američku pošiljku u Perzijski zaljev koju Bijela kuća smatra prihvatljivom'.

Ruski analitičari drže se teorije da SAD u svojoj politici prema muslimanskim državama podržava sunitske diktature, u skladu s interesima svog partnera Saudijske Arabije, dok stradavaju ili su pod pritiskom režimi šijitskih elita. U njihovim komentarima spominje se i ranije američko slanje oružja Kraljevstvu Saudijska Arabija, čija je vojska potom gušila proteste građana u susjednom Bahreinu tijekom kojih je do današnjih dana ubijeno više od 90 ljudi, a nekoliko je tisuća ranjeno.