životni troškovi

Bregovac: Zbog cijena energenata i javnog prijevoza pojačat će se iseljavanje iz Gorskog kotara

16.03.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Načelnik Fužina David Bregovac upozorio je u srijedu da će novo povećanje cijena energenata, koje se prelijeva na sve industrije, uz nedostatnost javnoga prijevoza u Gorskom kotaru, pojačati iseljavanje radno sposobnog stanovništva i mladih iz tog kraja

"Povećanjem cijena goriva i nedostatnim servisom javnog prijevoza svim Gorankama i Goranima smanjena je mogućnost odlaska na radno mjesto. Posebno onih koji rade u Rijeci i okolici ili zbog radnog odnosa trebaju putovati unutar regije," upozorio je načelnik Fužina.

Ističe da stanovnici Gorskog kotara sada na svoje radno mjesto putuju u vlastitom aranžmanu, a servis javnog prijevoza nije dostatan kako bi se osigurala kvalitetna mobilnost radnog stanovništva, učenika, studenata i starijih osoba.

"Ovaj problem nije riješen više od godinu dana zbog inercije Primorsko-goranske županije koja nije potpisala ugovor s državom," kaže Bregovac uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine, ističući da je to jedna od gorućih tema koju bi županijski vijećnici trebali hitno riješiti.

Kada bi se osigurala kvalitetna mreža javnog prijevoza u Gorskom kotaru smanjio bi se troškovni pritisak na kućne budžete i osigurala kvalitetnija mobilnost stanovnika.

Bregovac navodi da je osiguranje dostupnosti javnog prijevoza za građane jedna od strateških europskih odrednica, koja u Gorskom kotaru nije ni blizu potrebne usklađenosti i minimalnih standarda na koje Goranke i Gorani, kao dio europske zajednice, imaju pravo.

Zakon o brdsko-planinskom području i dalje je "mrtvo slovo na papiru" jer još uvijek ne postoje konkretne mjere potpore brdsko-planinskim područjima, koje je država trebala osigurati.

„Da su se prije dvije godine osigurale mjere u okviru Zakona o brdsko-planinskom području, našim bi žiteljima bilo značajno lakše suočiti se s ekonomskom krizom, koja nas sada već dobrano nagriza," poručio je Bregovac.

Prosječna plaća Gorana značajno je niža od prosjeka u Primorsko-goranskoj županiji i Zagrebu, a životni troškovi su viši jer je razdoblje grijanja dulje, a osnovne životne namirnice su skuplje nego u većim gradovima.