MINISTRI PODRŽALI ZADRUGE

Braniteljski proizvodi na turističkoj trpezi

30.01.2013 u 17:29

Bionic
Reading

Pola Vlade stiglo je danas u Rijeku na Sajam zadruga hrvatskih branitelja, gdje su branitelji iz cijele Hrvatske izložili svoje proizvode i usluge. Veliki šatori na Trgu 128. brigade HV-a pucali su po šavovima kada su čak četiri ministra obilazila štandove i sa zanimanjem razgledavala i kušala braniteljske delicije

Prezentacijski sajam braniteljskih zadruga, kojih u Hrvatskoj ima oko 500, organiziralo je Ministarstvo branitelja, a ministar Predrag Matić s ponosom je izjavio da branitelji proizvode sve, od igle do lokomotive, što se u Rijeci moglo i vidjeti, no i da im u cijeloj priči fali zadnji kotačić. Povezali su se stoga s ministarstvima turizma, zaštite okoliša i prirode te poljoprivrede kako bi ojačali svoje proizvodne kapacitete i poziciju na tržištu.

'Turizam je najveći brend koji Hrvatska može ponuditi u svijetu, a gosti očekuju nešto zdravo, dobro i ekološko. Rat je završen i nema razloga da branitelji, koji su dobri poslovni ljudi, budu na margini ovog društva. Zahvaljujući ministru turizma koji je pronašao razumijevanje za branitelje, ovdje su došli i predstavnici hotelskih kuća koji trebaju naše proizvode', rekao je Matić u prepunoj Gradskoj vijećnici nakon obilaska sajma.

Veljko Ostojić, ministar turizma, mišljenja je da je hrvatski turizam sve prepoznatljiviji u međunarodnim okvirima, na globalnom turističkom tržištu. 'Treba sve više pravih, domaćih, prepoznatljivih, drugačijih proizvoda. Definitivno postoji realna mogućnost da hotelske kuće i turističke zajednice pronađu interes u ovim proizvodima. Turizam je sve više industrija doživljaja, emocija, industrija u kojoj gost želi doživjeti i probati nešto autohtono, lokalno', kazao je Ostojić.

Ministri Predrag Matić i Mihael Zmajlović te Dinko Polić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u Gradskoj vijećnici Rijeke, gdje se raspravljalo o mogućnostima suradnje braniteljskih zadruga u turističkoj ponudi Hrvatske, potpisali su i Sporazum o suradnji između Ministarstva branitelja, Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda, prema kojem će Ministarstvo raspisivati natječaje za izradu programa energetske učinkovitosti, a Fond financirati projekte onih braniteljskih zadruga čiji programi na natječaju budu ocijenjeni kao najuspješniji.

'Udruge su dobile i potporu Fonda, čime su unaprijedile svoju proizvodnju. Sporazumom osiguravamo dodatnih pet milijuna iz Fonda za takve projekte i to je najmanje što možemo učiniti za te ljude', rekao je Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, inače oduševljen što branitelji vraćaju u život i na tržište i one predmete koji su za baciti.

Tihomir Jakovina
, ministar poljoprivrede, istaknuo je da se 85 posto braniteljskih udruga bavi proizvodnjom hrane te da se na sajmu osjetio optimizam i pozitivni naboj. 'Moramo raditi na dodatnom brendiranju proizvoda, to je preduvjet za udruživanje zadruga, a što će uvelike olakšati plasman', zaključio je Jakovina.