ROMSKI OBRAČUN

Braća proglašeni krivima za teško ubojstvo iz osvete

11.01.2013 u 18:27

Bionic
Reading

Okrivljenici za teško ubojstvo zbog bezobzirne osvete - braća Juraj i Nenad Hudorović te Jurjev maloljetni sin nepravomoćno su danas na Županijskome sudu u Karlovcu proglašeni krivima za ubojstvo Mate Velića i pokušaj ubojstva još četvero članova obitelji Velić u listopadu 2010. u Karlovcu, te je Juraj osuđen na trideset godina zatvora, Nenad na 25 godina, a trećeokrivljenik je poslan na preodgoj u odgojni zavod

Braću Hudorović taj je sud 2011. godine nepravomoćno osudio na 30 i 27 godina zatvora, a maloljetni je okrivljenik poslan u odgojni zavod, ali je Vrhovni sud tu presudu ukinuo i vratio suđenje na ponovni postupak. Od tada je maloljetnik, koji je u vrijeme ubojstva imao 14 godina i deset mjeseci, na slobodi, a u odgojni zavod, rekao je danas sudac Ante Ujević, ići će po pravomoćnosti presude.

Iako današnja presuda nije pravomoćna, te se i Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) i Hudorovići na nju mogu žaliti Vrhovnome sudu, danas je punoljetnim okrivljenicima produljen pritvor jer su im zatvorske kazne dulje od pet godina.

Obrazlažući presudu, sudac Ujević rekao je da je tijekom postupka dokazano da je to to teško kazneno djelo počinjeno bezobzirno na glavnoj državnoj cesti tijekom vožnje te da je za nj jedini mogući motiv osveta zbog sukoba između dviju obitelji u Otoku Oštarijskome dva dana prije, gdje su vatrenim oružjem teško ranjena braća Zdravko i Zoran Hudorović

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Zdravko Car nije želio reći hoće li se Županijsko državno odvjetništvo žaliti na današnju presudu. Dodao je da je za kazneno djelo teškog ubojstva predviđena kazna zatvora od 40 godina, no sudac je danas dao samo kratko obrazloženje presude.

'Tek kada bude objavljena presuda s detaljnim obrazloženjem, vidjet ćemo ima li osnove za žalbu na današnju presudu', kazao je Car.


Sudnicu je tijekom čitanja obrazloženja presude napustio odvjetnik Nenada Hudorovića i to, kako je rekao za Hinu, u znak prosvjeda za cijeli tijek dokaznog postupka.

'Naravno da ćemo uložiti žalbu za presudu jer ima elemenata zbog kojih će ona ponovno pasti na Vrhovnome sudu', rekao je odvjetnik Frane Letica

Na pitanje znači li to da je obrana nezadovoljna presudom zbog dugotrajne zatvorske kazne, odgovorio je kako je najiskrenije očekivao oslobađajuću presudu za svojeg klijenta.

'Ne kažem da djelo nije počinjeno, ali moj klijent u tome nije sudjelovao. To mu na sudu nije ni dokazano, a jedina je njegova krivnja što je bratu tog dana posudio svoj automobil', izjavio je Letica.